Monday, July 15, 2024
HomeTechnolifeDigitalizacija PoslovanjaDomu zdravlja Stari grad zabranjena obrada biometrijskih podataka zaposlenih

Domu zdravlja Stari grad zabranjena obrada biometrijskih podataka zaposlenih

Nakon inicijative Partnera Srbija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik) sproveo je nadzor nad Domom zdravlja Stari grad i doneo rešenje kojim je zabranio ovoj ustanovi da vrši obradu podataka putem uređaja za prepoznavanje lica u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih.

U dopisu Poverenika dostavljenom Partnerima Srbija, navodi se da je tokom inspekcijskog nadzora ovaj organ utvrdio da je Dom zdravlja Stari grad vršio obradu podataka o ličnosti zaposlenih bez valjanog pravnog osnova i u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podatka o ličnosti koje se odnose na obradu biometrijskih podataka. Takođe, Poverenik je rešenjem naložio Domu zdravlja Stari grad da u roku od 15 dana obriše sve podatke o ličnosti zaposlenih koji su prikupljeni u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih i da u istom roku obavesti sve zaposlene od kojih su podaci prikupljeni o brisanju tih podataka. Krajem jula 2022, Dom zdravlja Stari grad obavestio je Poverenika da je postupio u skladu sa donetim rešenjem.

Podsećamo da je Dom zdravlja Stari grad u aprilu ove godine obavestio svoje zaposlene o otpočinjanju prve faze uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih. U obaveštenju od 28.04.2022. godine navedeno je da je neophodno da se zaposleni na portirnici fotografišu koristeći za to postavljen tablet, kako bi bili uvedeni u sistem.

Obaveštenje Doma zdravlja Stari grad citiramo:

„Poštovani, obaveštavam Vas da će sutra 28.04.2022. u periodu od 12.30 do 15.00 otpočeti prva faza uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih.

Potrebno je da se svi zaposleni u ovom periodu prilikom dolaska na posao, odnosno odlaska sa posla, zadrže na portirnici doma zdravlja kako bi bilo moguće njihovo registrovanje na sistem. U prvoj fazi biće potrebno da se svako od zaposlenih fotografiše koristeći tablet koji će se nalaziti ispred portirnice, i na taj način uvede u sistem. Svako od zaposlenih će imati PIN koji će biti potrebno da unese u sistem prilikom prvog registrovanja. PIN će biti dodeljen svakom zaposlenom i na portirnici će dobijati broj na osnovu imena i prezimena zaposlenog. Na portirnici u naznačenom periodu će se nalaziti predstavnik kompanije koja je omogućila rad sistema, kao i ja kao podrška svim zaposlenima.

Svaki naredni put registrovanje će se vršiti automatski prolaskom pored, i pogledom u tablet.

Sistem za prijavljivanje će takođe funkcionisati i u svim ambulantama, gde će se registrovanje na sistem vršiti na isti način, u periodu kada to bude bilo moguće, o čemu će svakako biti dodatnih obaveštenja.

Molim Vas da u skladu sa mogućnostima obavestite što više zaposlenih o sutrašnjem planu da bi rad sistema mogao nesmetano da počne.

Srdačan pozdrav, Stefan Radovanović – tehnička služba, Dom zdravlja Stari grad“

Nakon uvida u ovo Obaveštenje, Partneri Srbija uputili su Povereniku inicijativu da sprovede inspekcijski nadzor u Domu zdravlja Stari grad, u vezi sa uspostavljanjem sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih, koji uključuje biometrijsku obradu podataka zaposlenih.

Ovim putem pozdravljamo brzu reakciju Poverenika i pozivamo sve subjekte da obustave radnje obrade podataka o ličnosti koje ne ispunjavaju zakonske uslove. Poslodavci bi trebalo da obrate posebnu pažnju proceni srazmernosti i svrsishodnosti obrade podataka zaposlenih, posebno kada se za obradu podataka koriste nove tehnologije. Javni sektor ima u tom smislu i dodatne obaveze, imajući u vidu da nabavke naprednih sistema (prekomerne) obrade podataka podrazumevaju i trošenje javnih resursa koje bi trebalo da bude opravdano i racionalno.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!