Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueArt ShowDrama „Filomena“ od sutra u domaćim bioskopima

Drama „Filomena“ od sutra u domaćim bioskopima


Drama „Filomena“ britanskog reditelja Stivena Frirsa, prikazuje Džudi Denč (Judi Dench) u ulozi majke Filomene Li koja polazi u potragu za sinom koga je pod prisilom dala na usvajanje. Pomoć dobija od nekadašnjeg novinara Bi-Bi-Sija koga igra komičar Stiv Kugan (Steve Coogan). Dirljiva priča o ženi koja traga pedeset godina za izgubljenim sinom u bioskope širom zemlje stiže 3. aprila.
Frirsov film je baziran na istinitoj priči koju je opisao britanski novinar Martin Siksmit (Martin Sixsmith) u svojoj knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ (The Lost Child of Philomena Lee) 2009. godine, otkrivajući mnoge grehe katoličke crkve u Irskoj i Velikoj Britaniji.
Priča prati Filomenu Li koja pedeset godina traga za sinom koga je manastir nasilno dao na usvajanje i koja uz pomoć novinara Siksmita, konačno dolazi do istine. Ona je kao tinejdžerka, štićenica u jednom irskom katoličkom konviktu, zanesena prvom ljubavlju, rodila dečaka kojeg su časne sestre istrgle iz njenog života i dale američkoj porodici na usvajanje.
Prikazivanje ovog filma u Vatikanu uticalo je na pokretanje istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj sredinom 20. veka.
Film je osvojio devet nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i nagradu BAFTA (dobio je BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i nominacije za Oskara u kategorijama najbolji film, adaptirani scenario, glavna glumica i najbolja muzika napisana za igrani film (Aleksandre Desplat). Prava Filomena, otkrio je Frirs, posetila je set tokom snimanja. Na nedavno održanom Festu „Filomena“ je izazvala smeh, suze i niz spontanih aplauza.
Stiven Frirs je više od trideset gotina aktivan kao filmski i tv reditelj. U Holivudu je debitovao filmom Opasne veze (Dangerous Liaisons), a kasnije je snimio niz uspešnih filmova poput The Hi-Lo Country (Obećana zemlja), High fidelity (Hi-Fi), Mrs Henderson presents (Gospođa Henderson Vam predstavlja) i Queen (Kraljica) sa Helen Miren (Helen Mirren) o smrti Princeze Dajane koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara i brojne druge pohvale.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!