Friday, May 24, 2024
HomeBlueDrift Stealth 2 – jeste li spremni za akciju?

Drift Stealth 2 – jeste li spremni za akciju?


Povoljna kamerica za snimanje akcionih scena, akrobacija ili dece i kućnih ljubimaca. Sa vama u svakoj prilici…

Već duži niz godina je na tržištu action-cam uređaja prisutna je žestoka konkurencija. Nakon GoPro-a, u igru su ušli i mnogi drugi igrači. Osim manje poznatih imena, koji nude odlične proizvode, tu su i poznati igrači. Sony, Garmin, ali ni Panasonic ili JVC, nisu hteli da dozvole da GoPro nastavi da uzima čitav tržišni kolač, pa je tako prisutan ogroman broj modela iz najrazličitijih klasa. Razlikuju se po kvalitetu optike, brzini i rezoluciji snimanja, ceni, ali i kvalitetu i bogatstvu dodatne opreme. Međutim, dosta od dodatne opreme namenjene za, recimo, GoPro, može da koristi i kamerica koju smo mi testirali.
Osnovni model u ponudi kompanije Drift, Stealth 2, poboljšan je i redizajniran. Sa dimenzijama od svega 8 x 4.2 x 2.7 cm, to je najkompaktnija akciona kamerica koju ovaj proizvođač nudi i jedna od najmanjih na tržištu. Masa koja jedva prelazi 90 grama čini da je ne osetite ako je montirate na neki deo tela, pa će snimanje akrobacija biti lakše nego ikad. Poseban dizajn smešta objektiv na najuži deo, pa kamera ne stoji sa najšire strane prema napred kad snima, poput “kviska”, već je aerodinamična i pogodna za postavljanje na objekte koji se kreću velikom brzinom. Objektiv može da se rotira za čak 300 stepeni (po svojoj osi), pa je moguće postaviti kameru u bilo koju poziciju u odnosu na kretanje, što je veoma bitan detalj. Tako kamericu možete, primera radi, montirati i na vrh kacige, ali i sa strane i ona će opet snimati vodoravno, ako je podesite na odgovarajući način. Model Stealth 2 pripada nižoj klasi u ponudi kompanije Drift. Primera radi, skuplji, Ghost-S model, ima režim snimanja u 60 frejmova po sekundi u rezoluciji 1080p (Full HD), dok Stealth 2 snima pri 30 fps. Stealth 2 snima u 60 fps u 720p modu, a za slow-motion (usporeni snimak), moraćete da oborite rezoluciju do 848 x 480 piksela (NTSC rezolucija, odnosno 480p).

Jeftiniji model znači i to da je statusni ekran manji i ima svega 1.3 inča, a koristi i LED pozadinsko osvetljenje koje je različite boje – i označava režim u kom se kamera nalazi. Kada snima, LED svetli zelenom iluminacijom, u foto režimu je osvetljen plavom nijansom. Poseban taster služi za promenu režima, a skrol vijak je tu za navigaciju kroz jednostavan meni. Multifunkcijski tasteri “power” i “record” imaju i drugačije funkcije u zavisnosti od toga gde se nalazite u meniju za podešavanja (recimo ako menjate rezoluciju fotografija, odložen snimak ili želite da setujete time-lapse). Detaljnija podešavanja možete lakše videti i promeniti unutar aplikacije za pametne telefone, ali je fakat da ćete, nakon što sve podesite, više koristiti tastere na samom uređaju. Uostalom, ko će da poseže za telefonom dok stoji vezan za bandži ili se priprema da skače padobranom. Ako ste na snežnim aktivnostima, tim pre – a lepo je znati da se tasteri lako pritiskaju čak i ako nosite rukavice.
Testirana Drift Stealth 2 je vrlo robusna i izdržljiva, veoma kvalitetno izrađena kamerica. Plastika je ojačana i gumirana, što važi i za same tastere. Kamera je otporna na kapljice kiše i podneće malo vode, ali je ne možete potapati bez dodatnog kućišta (koje košta oko 3500 dinara), koje obezbeđuje mogućnost snimanja do dubine od 40 metara. Na telu se, osim Micro HDMI porta, nalazi i USB konektor koji služi za punjenje integrisane litijum-jonske baterije. Kada je snimanje u pitanju, početni vidljivi ugao od 135 stepeni ne može da se promeni, što znači da će, izbliza, objekti izgledati izobličeno (barrel distortion), poput snimka na širokougaonim objektivima na kamerama. Kada je autonomija u pitanju, Stealth 2 se odlično pokazao jer je na našem testu izdržao blizu tri sata snimanja u standardnom režimu (1080p, 30 fps).

Ono što Drift Stealth 2 ima, u odnosu na konkurenciju iz klase (GoPro Hero 3+ je skuplji, ali najbliži konkurent), ekran na kome je moguće podesiti više stvari bez aplikacije, zatim mogućnost podešavanja ose snimanja (do 300 stepeni). Kao i svaka druga kamera, Stealth 2 koristi standardni način montiranja na nosače, što znači da sa njom možete koristiti i ogroman broj dodataka koji su napravljeni za popularni GoPro (osim kućišta i drugih specifičnih dodataka naravno). Jedan od specifičnih dodataka koji Drift pravi za svoje kamerice je daljinski upravljač koji se montira na ruku, poput sata (wrist remote), a koji se, naravno, dokupljuje.
Kao što smo i pomenuli, baterija kapaciteta od 1500 mAh, pruža veoma dobrih 180-190 minuta snimanja u osnovnom modu. Tu zaista ne možemo da damo ni najmanju zamerku. Osim FullHD režima pri 30 fps, možete snimati i u 720p modu sa 30 ili 60 fps, kao i u NTSC (848 x 480), odnosno 480p režimu pri većem broju sličica u sekundi (slow-motion) ili pri standardnih 25 ili 50 fps. Fotografije se snimaju u rezoluciji od 12 megapiksela. Osim time-lapse moda, tu je i car-DVR režim rada, u slučaju da Stealth 2 želite da koristite kao tzv. dash-cam za snimanje vožnje u automobilu.

Drift Stealth 2 komunicira sa telefonom putem WiFi tehnologije. Kako Stealth 2 isključuje WiFi svaki put kada ga deaktivirate, potrebno je otići u meni i naknadno ga aktivirati – stvar koja je očigledno kreirana radi uštede baterije, a i pokazatelj na činjenicu da se većina korisnika ipak oslanja na podešavanje kamere na samoj kameri. Smartphone (ili tablet) su nezamenljivi kada želite da napravite ili podesite kadriranje, jer Stealth 2 putem WiFi konekcije u Drift aplikaciju “baca” živ snimak (live view sekcija) koji se isključuje kad krene snimanje (verovatno jer je video procesor tada zadužen za obradu signala i “nema vremena” da se bavi “prenosom”). Kod jačih modela, opcija “živog snimka” radi i tokom snimanja.
Aplikacija je dostupna za iOS i Android uređaje, mada je ona za iOS neuporedivo kvalitetnija, funkcionalnija i stabilnija, kao što je to gotovo uvek slučaj sa uređajima ovog tipa.Garmin, GoPro i Sony su dobri primeri za ovu tvrdnju – njihove Android aplikacije su polu-upotrebljive, dok su one za iOS potpuno perfektne ili bar solidne.

Sveukupno gledano, možemo reći da je kvalitet video snimka je, za ovu klasu, na zavidno visokom nivou. Odluka da se vidljivi deo fiksira na 137 stepeni je napravljen zbog nešto manjeg CMOS senzora, pa “crop” opcija nema smisla – ona postoji na jačim modelima koji imaju veće senzore, koji i nakon isecanja dela snimka mogu da zadrže punu 1080p rezoluciju. Broj snimljenih detalja je velik, zahvaljujući i optici koja se sastoji od 7 elemenata, pa se kvalitet zadržava i na fotografijama. Čak je i dinamički opseg veoma dobar, pa se lako, recimo, čitaju tablice na automobilima u pokretu, a promena iz tamnijeg u svetlije scene (recimo, šetnja kroz šumu uz nagli pogled ka gore) ne rezultuje neprirodnim traženjem merača svetla za idealnim osvetljenjem i nuspojava koje se uz sve to javljaju. Nešto manji nivo detalja se beleži tokom noćnog snimanja, ali je to za ovu klasu kamerica i očekivano. Drift Stealth 2 kamera nudi neke zanimljive mogućnosti. Izdvajaju se, svakako, WiFi stream (live-view), podešavanje ose snimanja, veoma dobar kvalitet snimka i fotografija, kao i odlična autonomija. Tu su i dodatni modovi (time-lapse, car-DVR), a opšti utisak podižu kvalitet izrade i povoljna cena. U svojoj klasi, Drift Stealth 2 teško da ima neku ozbiljnu konkurenciju.
Cena (sa PDV-om): 22.990,00 dinara
Kontakt: WinWin, www.winwin.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!