Sunday, June 16, 2024
HomeHumanost na deluDva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni

Dva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni

Dva reciklažna automata koji isporučuju hranu namenjenu psima lutalicama postavljeni su 28.12.2021 u opštini Stari grad u Beogradu, a ovi automati donacija su humanitarne organizacije 28. Jun.

Ove “pametne reciklažne kutije” su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata. Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora. Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada. Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku. Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse.

Organizacija 28. Jun namenila je 110.000 dolara koji će biti utrošeni na 10 specijalnih projekata, a sve u cilju obeležavanja desete godišnjice uspešnog rada ove organizacije – postavljanje ovih automata prvi je realizovan od ovih deset specijalnih projekata. Ova humanitarna organizacija osnovana je 2012. godine, a u međuvremenu izrasla je u organizaciju koja ima članove širom sveta i prepoznata je na međunarodnom nivou. Takođe, dobila je i specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama u okviru Ekonomskog i socijalnog saveta, a tokom svog rada na Zapadnom Balkanu dostavila je 235 tona humanitarne i medicinske pomoći kao i pomoći u slučaju katastrofa u vrednosti od 9.7 miliona dolara.

Opština Stari grad predstavlja jedan od najstarijih delova urbanog Beograda, glavnog grada Srbije. Prema procenama Vlade Republike Srbije, broj pasa lutalica se poslednjih godina udvostručio na čak 15000, što predstavlja veliki problem za grad u kome živi samo 2 miliona stanovnika.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!