Friday, May 24, 2024
HomeBlueEpson L1800

Epson L1800


Nakon Epson-ovog L1300 A3+ CISS štampača u našu redakciju je stigao još jedan model iz pomenute familije ovoga puta specijalno dizajniran za formiranje vrhunskih A3 i A3+ fotografija. Njegova oznaka je L1800 i fizički se u nijednom detalju ne razlikuje od L1300 štampača, međutim hardverski ovo je potpuno drugačije koncipiran CISS model. Pre svega on koristi čak šest mastila za formiranje boja, a pored toga ima i specijalno razvijenu Micro Piezo glavu za štampanje koja može da formira kapljicu maksimalne veličine od 1.5 pl.
Već smo napomenuli da je Epson L1800 definisao kao foto A3+ štampač s tim da je isti koncipirao kao jedno kopaktno rešenje. Ovaj štampač operiše sa čak šest mastila (C, M, Y, Bk, LC i LM) i spada u klasu profi rešenja specijalno optimizovanih za malu potrošnju mastila i postizanje vrhunskih rezultata. Tako na primer A3+ fotografija odštampana sa njim u punoj rezoluciji (5760×1440 piksela) košta i do 200 dinara manje u odnosu na štampanje tradicionalnim inkjet A3+ štampačima ili da je ista formirana u nekoj od lokalnih foto laboratorija. Ono što je međutim mnogo važnije jeste da se dobijeni otisci gotovo trenutno suše i mogu da ostanu nepromenjeni i preko 100 godina ukoliko se adekvatno skladište.
Kvalitet dobijenih otisaka je očekivano na najvišem mogućem nivou – svi pigmenti su prema testovima gotovo besprekorno reprodukovani, dok je detaljnost iznad očekivane. Prelazi su umereni i veoma prijatni za oči što je izuzetno važno za fotografije bilo kog tipa. Prema navodima proizvođača L1800 može da izvuče maksimalno verne boje čak i u najniže podržanim rezolucijama, mada ukoliko spadate među profesionalce ili zahtevnije fotografe to vam ne preporučujemo jer se dosta gubi na detaljnosti koja je važna kako bi se dobila jasna i “punija” fotografija. Sasvim logično L1800 je vrhunsko rešenje i za print grafike i grafičkih objekata, kao i za štampu kombinovanog materijala.
Epson je sa lansiranjem L1800 printera još jednom pokazao i dokazao da je vodeća kompanija u oblasti dizajniranja profi foto štamparskih rešenja većeg formata. Ovaj kompaktni, ali veoma moćan CISS A3+ printer zadovoljiće potrebe čak i okorelih foto profesionalaca kako po pitanju reprodukcije boja tako i u smislu brzine štampe i ekonomičnosti. Jedino što ovom modelu nedostaje da bi se u svakom pogledu izdigao iznad konkurecije jeste nešto veći kapacitet ulazne fioke, kao i dodatni USB port za direktnu štampu, ali to u biti zahteva nešto drugačiju organizaciju kontrolne table i bolje rešen noseći sistem. Sve u svemu Epson L1800 u ovom momentu predstavlja jedan od pet najbolja foto A3+ printera na svetu!
Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE, www.ewe.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!