Monday, July 15, 2024
HomeBlueEpson L200 - štedljivi multifunkcionalac

Epson L200 – štedljivi multifunkcionalac

Iako su najrazličitiji digitalni formati poslednjih desetak godina postali dominantni u našim životima, štampa i dalje pronalazi način da bude interesantna i zanimljiva velikom broju korisnika iza čega se krija njena sve povoljnija cena. Primera radi za print jedne A4 kolorne stranice pre nekih desetak godina trebalo vam je oko 40-tak dinara, prevedeno u dnašanjim parama, dok vam je sada potrebno svega par dinara – sjajno, zar ne!? Međutim, to nije sve – iz Epson-a poručuju da se može postići još povoljnija cena otiska korišćenjem continuous ink supply sistema (CISS) za štampu koji za sada koriste tri rešenja ove kompanije. Jedan od njih je i multifunkcionalac oznake L200 sa kojim smo imali priliku ovih dana bolje da se upoznamo.

L200 je moderno dizajniran inkjet multifunkcijski uređaj namenjen svima koji imaju potrebu za većim obimom štampe na mesečnom nivou. Iako na prvi pogled deluje kao i većina Epson-ovih MF mašina iz Stylus familije L200 se izdvaja po sistemu kontinuiranog dotoka mastila (CISS) zahvaljujući kom može da pondi bolju, kvalitetniju i povoljniju štampu. Sada se verovatno pitate šta je CISS? Evo odgovora – to je najjednostavnije rečeno posebno odvojen boks sa mastilima izveden van samog kućišta multifunkcionalca u kome se krije četiri rezervoara sa mastilima koja vi jednostavno dopunjavate po potrebi. Zahvaljujući njemu nemate više dodatnih ulaganja u nove kertridže već samo u mastila, što automatski značajno smanjuje cenu koštanja otiska.

Kao i većina Epson-ovih multifunkcionalaca za svakodnevnu (komercijalnu) upotrebu, tako i L200 koristi četiri odvojene boje (Cyan, Magenta, Yellow, Black) i Micro Piezo tehnologiju za nanošenje mastila na papir, koja je poznata po tome što daje najrealističnije otiske. Tajna pomenute se krije u pravilnoj i izuzetno maloj veličini kapljice mastila koja se formira u glavi printera, a koja ne stvara okolne deformitete kada padne na papir čime se dobija na vrhunskom kvalitetu štampe. Inače, dotok mastila do glava iz rezervoara se obavlja preko tankih i veoma fleksibilnih cevi.

Kvalitet štampe koji nudi ovaj multifunkcionalac je na najvišem mogućem nivou, bilo da je reč o čistom tekstu, kombinaciji teksta i grafike ili fotografijama. Svi pigmenti su maksimalno verno reprodukovani, detaljnost je fantastična, a prelazi su nešto blaži (ukoliko drugačije ne definište iz drajvera), što očima može jako da prija bez obzira na dužinu posmatranja odštampanog materijala. Sa druge strane L200 spada u srednje brze multifunkcionalce sa 27 mono, odnosno 15 kolornih otisaka u minuti čime jasno stavlja do znanja da je namenjen kućnim korisnicima i manjim radnim okruženjima.

Pored funkcije štampanja, L200 nudi i mogućnost kopiranja i skeniranja, dok je Fax opcija izostala. Tokom druženja primetili smo da je sve savršeno sinhronizovano, tako da zastoja pri paralelnom izvršavanju naredbi nema. Jedino što pomalo smeta je mali kapacitet ulazno-izlaznog bloka, kao i glossy finiš zbog kog L200 traži nešto više angažovanja oko održavanja. Ipak, njegova korektna cena, kao i odlične radne karakteristike čine ga jednim od najpoželjnijih inkjet multifunkcionalaca na tržištu.
Cena (sa PDV-om): 26.500,00 dinara
Kontakt: EWE, www.ewe.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!