Saturday, May 25, 2024
HomeBlueArt ShowEXIT special addition aplikacije "Beograd priča" Telekoma Srbija

EXIT special addition aplikacije "Beograd priča" Telekoma Srbija

Posetiocima EXIT festivala Telekom Srbija i Turistička organizacija Grada Novog Sada pripremili su posebno iznenađenje – EXIT special addition u okviru jedinstvene aplikacije za mobilne telefone „Beograd priča“. EXIT special addition na jednostavan, brz, edukativan i zabavan način, korisnike „vodi“ na više od deset lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi i donosi potpuno novi doživljaj tvrđave i najvažnijih objekata na njoj, otkrivajući skrivene detalje, anegdote i zanimljivosti.   
Besplatna aplikacija dostupna je na srpskom i engleskom jeziku, a lokacije koje se mogu na ovaj inovativan način „obići“ i o kojima posetioci mogu više naučiti tokom boravka na EXIT-u su: Petrovaradinska tvrđava, Toranj sa satom, podzemne vojne galerije, Cistercitska opatija Belefons (Belakut), Muzej grada Novog Sada, Atelje 61, Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave, Beogradska kapija, Rimokatolička crkva Sv. Jurja, stepenište tvrđave, Duga kasarna i Leopoldova kapija.

„Exit je festival svetskog ranga, najpopularniji u ovom delu Evrope i kao takav privlači brojne posetioce iz različitih država. Kompanija Telekom Srbija iskoristila je priliku da upotpuni utisak koji će turisti poneti iz Srbije time što će, osim odličnog provoda uz svetski poznate izvođače na festivalu, moći da saznaju i zašto su petrovaradinci plaćali satarinu, gde je napravljen prvi top koji je poslat Karađorđu tokom Prvog srpskog ustanka, gde je Tito bio zatočen, po čemu je atelje 61 jedinstven u svetu… Ove i druge tajne koje nose objekti „Gibraltara na Dunavu“, samo su uvod u buduće priče o Novom Sadu, koje ćemo otkriti turistima u aplikaciji koju pripremamo, a koja će u potpunosti biti posvećena srpskoj Atini“, rekao je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija.
Aplikacija „Novi Sad priča“, pored postojećih na Petrovaradinskoj tvrđavi, sadržaće još 30 najvažnijih lokacija u Novom Sadu.
„Meni je zaista veliko zadovoljstvo i čast što je Turistička organizacija Grada Novog Sada bila u prilici da pomogne u izradi ove izuzetno korisne aplikacije i na taj način doprinese promociji Novog Sada. Radujemo se i nastavku saradnje s Telekomom Srbije na mapiranju novih objekata i turističkih atrakcija. Razvoj aplikacija za smart telefone je u velikoj ekspanziji, a predviđanja su da će u naredne dve godine pristup internetu preko smart telefona prevazići i korišćenje računara. Turistička organizacija Grada Novog Sada, takođe radi na razvoju internet prezentacije i uvođenju novih tehnologija i mogućnosti za promociju Grada Novog Sada” istakao je Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada.
„Veoma nam je drago da smo kao festival koji ove godine najavljuje revolucionarne promene deo i jednog ovako interesantnog i za sada kod nas novog projekta. Aplikacija koja vam omogućava da na zabavan način čujete zanimljive ali i istorijske podatke vezane za znamenitosti jednog grada je svakako nešto što zavređuje veliku pažnju. Drago nam je da su neki od lokaliteta na aplikaciji baš na Petrovaradinskoj tvrđavi, i što će posetioci EXITa imati prilike da saznaju koliko je posebno mesto održavanja festivala. Nadamo se da će ovakvih lokacija biti još više kako u Beogradu i Novom Sadu, tako i širom Srbije i da će građani a posebno mlađe generacije uživati koristeći je“, izjavila je Ana Kriško-Tomka, PR menadžer EXIT festivala.
Nakon preuzimanja aplikacije, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj lokaciji. Istog trenutka otvoriće se niz kratkih priča, a audio vodič započeće svoju priču o lokaciji. Ucrtane mape omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će predložiti i navoditi najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kome se u tom trenutku korisnik nalazi. Aplikacija je urađena za dve najzastupljenije platforme u svetu pametnih telefona Android i iOS. Podržava modele telefona koji imaju Android 2.3 “Gingerbread” i modele novije generacije, kao i iOS 5.0 i modele novije generacije. Dostupna je na Google play-u i na App Store za iOS.
Posetioci EXIT-a koji se odluče da obiđu i prestonicu Srbije u prilici su da se upoznaju i sa 30 lokacija u Beogradu, i saznaju zanimljivosti, anegdote i istorijske podatke vezane za najveće kulturno istorijske spomenike, institucije, građevine i verske objekte jedne od najlepših metropola u ovom delu Evrope.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!