Nema lepših i ukusnijih poslastica od onih s orasima, bademima ili lešnicima. Ovi plodovi ne samo da daju božanstven ukus kolačima i tortama već su i dobar izvor belančevina, zdravih masnoća i drugih hranljivih sastojaka, posebno vitamina E. Isprobajte ove fantastične zimske poslastice.
EGIPATSKA TORTA
POTREBNO JE
- ZA GRILIJAŽ: 400 g lešnika, 300 g šećera
- ZA KORE: 18 belanaca, 18 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna
- ZA PRVI FIL: 18 žumanaca, 18 kašika šećera, 6 kašika brašna, 500 ml mleka, 250 g maslaca
- ZA DRUGI FIL: 200 g umućenog šlaga, grilijaž od lešnika
- ZA UKRAŠAVANJE : umućeni šlag
PRIPREMA
Dobro ulupajte belanca i šećer, pa lagano umešajte brašno i orahe. Preručite u podmazan pleh i sušite na 200 stepeni dok ne porumeni. Koru podelite na tri dela. Za prvi fil stavite mleko i šećer da se kuvaju. Žumanca i brašno dobro umutite i sipajte u ključalo mleko koje ste skinuli s vatre. Dobro izmešajte, vratite na vatru i kuvajte još oko sedam minuta. Ohlađeni krem sastavite s penasto umućenim maslacem. Za drugi fil karamelizujte šećer i spustite lešnike, pa izmešajte. Smesu preručite u uljem podmazani pleh. Kad se ohladi, sameljite je i sastavite s umućenim šlagom. U okrugle kalupe ređajte koru sečenu na veličinu kalupa, prvi fil, drugi fil, koru i tako dok ne utrošite materijal. Završite umućenim šlagom.
Izvor: Blic-Žena