Saturday, May 11, 2024
HomeGreenFantastični slatkiši od oraha, badema i lešnika (1)

Fantastični slatkiši od oraha, badema i lešnika (1)

Nema lepših i ukusnijih poslastica od onih s orasima, bademima ili lešnicima. Ovi plodovi ne samo da daju božanstven ukus kolačima i tortama već su i dobar izvor belančevina, zdravih masnoća i drugih hranljivih sastojaka, posebno vitamina E. Isprobajte ove fantastične zimske poslastice.
EGIPATSKA TORTA
POTREBNO JE

  • ZA GRILIJAŽ: 400 g lešnika, 300 g šećera
  • ZA KORE: 18 belanaca, 18 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna
  • ZA PRVI FIL: 18 žumanaca, 18 kašika šećera, 6 kašika brašna, 500 ml mleka, 250 g maslaca
  • ZA DRUGI FIL: 200 g umućenog šlaga, grilijaž od lešnika
  • ZA UKRAŠAVANJE : umućeni šlag

PRIPREMA
Dobro ulupajte belanca i šećer, pa lagano umešajte brašno i orahe. Preručite u podmazan pleh i sušite na 200 stepeni dok ne porumeni. Koru podelite na tri dela. Za prvi fil stavite mleko i šećer da se kuvaju. Žumanca i brašno dobro umutite i sipajte u ključalo mleko koje ste skinuli s vatre. Dobro izmešajte, vratite na vatru i kuvajte još oko sedam minuta. Ohlađeni krem sastavite s penasto umućenim maslacem. Za drugi fil karamelizujte šećer i spustite lešnike, pa izmešajte. Smesu preručite u uljem podmazani pleh. Kad se ohladi, sameljite je i sastavite s umućenim šlagom. U okrugle kalupe ređajte koru sečenu na veličinu kalupa, prvi fil, drugi fil, koru i tako dok ne utrošite materijal. Završite umućenim šlagom.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!