Saturday, June 22, 2024
HomeBlueArt ShowFatboy Slim uskoro u Beogradu

Fatboy Slim uskoro u Beogradu

Pionir elektro densa, Norman Kventin Li Kuk, poznatiji pod umetničkim imenom FATBOY SLIM, nastupiće u Beogradskoj areni, 23. septembra.

Ovaj engleski DJ, big beat muzičar i producent, koga je magazin “Q” svrstao na listu 50 Bands To See Before You Die, jedan je od najzaslužnijih za razvoj elektro densa. U karijeri dugoj više od dvadeset godina, Fatboy Slim, odnosno Kventin Li Kuk, nastupao je pod različitim pseudonimima i sa svakim ostvario vidljive uspehe. Takođe, Fatboy je “odgovoran” za uspešne remikse za bendove kao što su U2, Cornershop, Beastie Boys, A Tribe Called Quest i Wildchild kao i sa Madonom.

Fatboy Slim je odrastao u gradu Reigate u Engleskoj. Sa bavljenjem muzikom počeo je svirajući bubnjeve u Disque Attack, britanskom novotalasnom uticajnom rok bendu. Po odlasku na studije na Brighton Polytechnic akademiju, razvija svoje DJ veštine nastupima po klubovima.

Nastupajući pod nazivima DJ Quentox (The OX that Rocks) Cook i DJ Baptiste, počeo je sa širenjem hip hop uticaja. Ove prvobitne žurke opisane su u muzičkom dokumentarcu „South Coast” koji prikazuje hip hop scenu Brajtona od korena do današnjih dana.

1985. godine, Kukov prijatelj Paul Heaton je osnovao gitarski bend pod nazivom „The Housemarting”. Pošto ih je basista napustio na prvom koncertu, Kuk ga je zamenio. Bend je uskoro izbacio hit singl „Happy Hour”. Takođe, našli su se na prvom mestu top lista uoči Božića 1986. godine sa verzijom pesme “Caravan of Love”, koju su godinu dana ranije objavili Isley-Jasper-Isley. Međutim, razišli su se 1988. godine. Hiton i bubnjar Dave Hemingway su oformili “The Beautiful South” dok se Kuk vratio u Brajton da nastavi rad sa stilom muzike koju voli. U ovo vreme je počeo da radi sa Simon-om Thornton-om (studijskim inžinjerom) sa kojim je nastavio da objavljuje albume. Svi Kukovi albumu od tog momenta do današnjih dana, predstavljaju njihovu zajedničku saradnju na različitim nivoima.

Svoj prvi solo uspeh postigao je 1989. godine pesmom „Blame it on Bassline” zajedno sa MC Wildskim a iste godine osniva i Beats International, udruženje studijskih muzičara koje su činili pevači Lindy Layton, Lester Noel, D.J. Baptiste, reper MC Wildski i klavijaturista Andy Boucher. Njihov prvi album „Let Them Eat Bingo” izbacio je hit „Dub Be Good to Me” koji je prouzrokovao sudske tužbe zbog kršenja autorskih prava: deonica basa uzeta je iz pesme grupe Clash „The Guns of Brixton” a reči iz pesme benda The S.O.S. „Just Be Good to Me”. Naredni album iz 1991. godine „Excursion on the Version” na rege ritmovima, nije uspeo da postigne uspeh prethodnog.

Kuk je zatim osnovao Freak Power sa hornistom Ešlijem Slejterom i pevačicom Džesi Grejem. Objavili su debi album Drive Thru Booty 1994. godine sa singlom “Turn On, Tune In, Cop Out” čiji je deo iskoristila kompanija Levi’s za multimilionersku reklamnu kampanju. 1995. godine uz pomoć producenata Tima Džefrija i JC Rejda, objavljuje solo album sa haus muzikom pod pseudonimom Pizzaman. Ovaj album je došao do 3 pozicije TOP liste u Britaniji sa hitovima “Trippin on Sunshine”, “Sex on the Streets” i “Happiness”.

Pseudonim Fetboj Slim usvaja 1996. godine, kao ironični odgovor na prethodni Pizzaman. Sam Kuk kaže da je nadimak uzeo od bluz pevača iz Luizijane iz četrdesetih godina prošlog veka, poznatog po pesmi “Baby, I Want a Piece of Your Pie”.

Pod nazivom Fetboj Slim objavljuje prvi album 1997. godine, “Better Living Through Chemistry” na kojem se našao hit “Everybody Needs a 303”. Ime albuma je povezan za sloganom korišćenim u Americi pedesetih da hiperaktivnu decu treba utišati sa velikim dozama valijuma. Ime je takođe i oda njegovim kolegama i prijateljima “The Chemical Brothers” koji su ga ubedili da izda album. Album je bio totalni uspeh.

Sledeće delo je singl “The Rockafeller Skank” objavljen pre albuma “You’ve Come a Long Way” 1998. godine. “Praise You” sa ovog izdanja je prvi Kukov hit koji se našao na prvom mestu top lista u Britaniji i Americi. Takođe, spot za ovu pesmu, koji je režirao Spajk Džons (osvojio je brojne nagrade (Gremi i MTV). Album je došao do platinumskog tiraža i potvrdio jedinstvenu poziciju Fetboj Slima.  

„Halfway Between the Gutter and the Stars” objavljen je 2000. godine u saradnju sa Macy Gray i “Weapon of Choice” za koju je isto napravljen nagrađivani video sa Kristoferom Volkenom.

Palookaville album je objavljen 2004. godine.

Fetboj Slim album najvećih hitova „Why Try Harder” objavljen je 19. juna 2006. godine. Na njemu je 18 numera, uključujući i deset hitova sa TOP 40 liste najboljih, nekoliko broj jedan pesama i dve nove numere – „Champion Sound” i „That Old Pair of Jeans”.

Kuk je takođe “odgovoran” za uspešne remikse za bendove kao što su Cornershop, Beastie Boys, A Tribe Called Quest i Wildchild.

2010. godine objavljuje miks album “The Legend Returns”.

Kventin Li Kuk trenutno nastupa i pod nazivom Brigthon Port Authority

 Kontakt: Arena Beograd, www.arenabeograd.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!