Sunday, April 21, 2024
HomeBlueArt ShowFilm: Kupili smo zoo vrt

Film: Kupili smo zoo vrt

Neko porodičnu ušteđevinu troši za letovanje, neko za proslavu rođendana, godišnjica i venčanja, a neko za kupovinu porodične kuće. Novi film poznatog reditelja Kamerona Kroua, komedija „Kupili smo zoološki vrt“, priča istinitu priču o porodici koja je svoju ušteđevinu potrošila na kupovinu zoološkog vrta, i započela nesvakidašnji porodični biznis.

Bendžamin Mi (Met Dejmon) je otac sina tinejdžera i male devojčice, u depresiji od kako mu je preminula supruga u koju je bio jako zaljubljen. Sav novac koji ima on ulaže u kupovinu kuće i placa na kojem je zapušteni zoološki vrt. Posvećena i živopisna ekipa zaposlenih, među kojima je Keli Foster (Skarlet Džohanson), pridružuje mu se u naporima da renovira zoo vrt i unapredi uslove života njegovih stanovnika.

O filmu

„Kupili smo zoo vrt“, topla, optimistična i duhovita priča, je prvi film Kamerona Kroua namenjen svim posetiocima bioskopa. Najpoznatiji kao reditelj filma „Džeri Megvajer“, Krou je u karijeri bio orijentisan na pripovedanje priča koje ga se intimno jako tiču. „Kupili smo zoo vrt“ zasnovan je na knjizi „We Bought a Zoo: The Amazing True Story of a Broken-Down Zoo, and the 200 Animals That Changed a Family Forever“, autobiografske priče Bendžamina Mija. „Ovo je drugačiji, ne tako ličan poduhvat za mene“, kaže Kameron Krou, „’Kupili smo zoo vrt’ je nastao iz potrebe da ispričam priču Bendžamina Mija. Na kraju s eipak ispostavilo da je to lično kao i bilo šta drugo što sam radio. Jedan od razloga zbog kojih sam se upustio u ovaj posao je to što sam hteo da u svet pošaljem malo radosti. Ovaj film vam dozvoljava da osetite radost, da osetite šta znači biti živ… Ovo je priča o preuzimanju rizika; većina stvari koje postignete zapravo potiču od preuzimanja rizika“.

Prava priča Bendžamina Mija

Bendžamin Mi, britanski novinar lista „Gardijan“, preselio se sa porodicom 2006. godine na ruinirano imanje Dartmorskog zoo vrta u Devonu u Britaniji. Porodici se dopala kuća, a 250 egzotičnih životinja koje su živele u bašti došle su kao bonus. „oduvek smo voleli životinje i odmah smo se zaljubili u imanje. Zoo vrt je trebalo da bude zatvoren ako ga niko ne kupi, i pola životinja bi moralo da umre, jer je neke od ovih vrsta veoma teško preseliti. Odmah smo osetili potrebu da spasimo životinje i zoo vrt. Kada smo ga kupili, morali smo da obezbedimo da radi i zarađuje tako što smo ga ponovo otvorili za javnost, što je bio zadatak za sebe“, kaže Bendžamin Mi.

U toku radova na zoo vrtu, supruga Bendžamina Mija razbolela se od raka i umrla. Mi je otvorio vrt tri meseca nakon njene smrti.

Filmska muzika

Kameron Krou poznat je po tome što u celom kreativnom procesu stvaranja filmova koristi muziku – od pisanja, preko proba, do slušanja muzike na setu tokom snimanja i pažljivog sklapanja saundtreka za film. „Kupili smo zoo vrt“ je ozvučen muzikom bendova „Pearl Jam“, Led Zeppelin“, „Simon and Garfunkel“, „U2“, „Bon Iver“, kao i pesmama Vorena Zivona, Edija Vedera, Nila Janga, Džoni Mičel, Toma Petija i Kenja Vesta.  Originalnu muziku za film komponovao je poznati islandski muzičar Jónsi, član benda „Sigur Ros“.

„Jonsi je stigao sa Islanda sa klavijaturom-igračkom i glavom punom ideja. Za nedelju dana stvorio je niz muzičkih tema koje su oslikavale sve čemu smo se nadali, i pomogle da se film zaokruži“, kaže Kameron Krou.

Kontakt: MFC, www.mfc.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!