Thursday, July 18, 2024
HomeIstaknutoFormiran prvi pokret za mentalno zdravlje

Formiran prvi pokret za mentalno zdravlje

U svrhu formiranja Pokreta za mentalno zdravlje koji ima za cilj okupljanje svih aktera na polju mentalnog zdravlja u subotu, 17.07.2021., u prostoru Miljenko Dererta na Dorćolu održan je prvi, inicijalni  sastanak organizacija civilnog društva koje se bave temom mentalnog zdravlja. Pokret za mentalno zdravlje je glavni cilj projekta SVAKO MOŽE DA PUKNE koji realizuje mreža za mentalno zdravlje NaUm u saradnji sa Caritasom Srbije i partnerskim organizacijama.

Sastanku su prisustvovali Članice Mreže Naum (Udruženja: Herc, Videa, Duša i Zračak), Caritas Srbije, Udruženje Prostor, PIN, Inicijativa Za tebevažno je. Preko Zoom konferencije uključili su se Udruženja Novi Iskorak i Humanitarni centar Duga Zrenjanin). Na sastanku su definisani prvi koraci u kampanji zagovaranja Pokreta za mentalno zdravlje kao i njegovi ciljevi:

– Afirmacija mentalnog zdravlja,
– Rešavanje problema osoba sa mentalnim smetnjama,
– Skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja,
– Uticaj na nadležne institucije da otpočnu primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026).

Na kraju sastanka, učesnici su potpisali pristupnicu Pokretu za mentalno zdravlje koja se nalazi na linku.

Pokret za mentalno zdravlje omogućiće da se i pojedinci i organizacije aktivno uključe u proces zagovaranja i doprineće kako vidljivosti, tako i uključivanju građana u sve aktivnosti. Smatramo da samo udruženi imamo mogućnost da se izborimo za promene u oblasti mentalnog zdravlja, da zajedničkim snagama nastupamo pred donosiocima odluka, organizujemo informativne kampanje i budemo vidljiviji u javnosti. Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja,  kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs, rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta SVAKO MOŽE DA PUKNE.

Pokret je otvoren za sve organizacije, inicijative, profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja a možete mu pristupiti u svakom trenutku popunjavanjem online pristupnice.

Nakon sastanka održan je besplatan Antistress događaj za građane “Svako može da pukne!” koji je obuhvatio niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti: Predstavljanje besplatne psihološke android mobilne aplikacije Krug Zdravlja (uskoro dostupna i za IOS) Smeh Yoga, Antistres radionica, Psihološki skrining, Slow date sa korisnicima, Art radionice i prodajne izložbe korisničkih radova Udruženja Videa, Prostor, Herc i Tribe F-20.

 

Sve informacije o našim aktivnostima pratite  na društvenim mrežama:

Facebook; Instagram

O Pokretu za mentalno zdravlje

Pokret za mentalno zdravlje Mreže ,,NaUm”, ne predstavlja vid političkog organizovanja, niti zastupa stavove političkih partija, već iskjlučivo udruživanje, povezivanje, zajedničko zalaganje, delovanje i okupljanje oko zajedničkog interesa – zagovaranje za primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026).

O  mreži „NaUm“

Mreža „NaUm“, jedina mreža za mentalno zdravlje u Srbiji osnovana je 2015. godine u Beogradu  u okviru projekta ”PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji finansira Evropska unija, a nosilac projekta je Caritas Srbije. Mreža je formirana u cilju efikasnijeg rada na razbijanju stigme i umanjenju diskriminacije a čine je 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja. Mreža ”NaUm” je 2017. godine unapređena u Mrežu branilaca ljudskih prava.Više informacija o radu mreže, ciljevima i vrednostima možete pronaći ovde.

Izjava o odricanju odgovornosti

Ovaj projekat je dobio podršku projekta  Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!