Sunday, April 21, 2024
HomeBlueFujitsu donosi NVIDIA GPU ubrzano superračunarstvo

Fujitsu donosi NVIDIA GPU ubrzano superračunarstvo

Kompanija NVIDIA danas je objavila dostupnost NVIDIA Tesla GPU-ova u PRIMERGY CX400 S1 serverima kompanije Fujitsu Technology Solutions, nudeći tako GPU ubrzano računarstvo visokih perfomansi postojećoj bazi korisnika kompanije Fujitsu u Japanu i Evropi.
Fujitsu je dizajnirao PRIMERGY CX400 S1 server na način koji osigurava visoke perfomanse u kompaktnoj formi korišćenjem dvostrukih serverskih modula duplo kraće širine – duplirajući tako broj jezgara po jedinici visine. U sistemu se mogu nalaziti četiri 1U “hot-plug” CX250 S1 serverska modula  sa dva procesora po modulu ili dva 2U “hot-plug” CX270 S1 serverska modula sa dva procesora i jednom NVIDIA Tesla kartom po modulu.

“Fujitsu je neprikosnoveni lider u računarstvu visokih perfomansi (HPC)”, izjavio je Sumit Gupta, stariji direktor zadužen za Tesla poslovanje u kompaniji NVIDIA. “Njihovi novi GPU serveri pružaju superračunarske perfomanse velikom krugu istraživača i inženjerima na univerzitetima, laboratorijama kompanija i državnim ustanovama”.
Kombinacijom višejezgrarnih procesora sa stotinama paralelnih jezgara u NVIDIA GPU-ovima omogućava novi model GPU ubrzanog računarstva za HPC industriju. Na taj način se kompleksni zadaci paralelnog računarstva prebacuju na GPU dok se programska logika drži sinhronizovana sa centralnim procesorom, omogućavajući tako dramatično više perfomanse nego na isključivo CPU sistemima, dok se značajno umanjuje potrošnja energije.
GPU ubrzan Fujitsu sistem je namenjen zadacima  koji zahtevaju kompleksne računarske procese koji su uobičajeni u HPC aplikacijama, neki od njih su: strukturna mehanika, dinamika fluida, seizmičko modeliranje, bio informatika, molekularna dinamika i računarsko nadgledanje finansijskih procesa i “data mining”. Automobilska industrija takođe ubrzano upošljava GPU tehnologiju kako bi simulirali sudare ili radili na CAE dizajniranju zbog mogućnosti da se značajno skrati vreme koje je potrebno za simulacije i sama cena rada.

“Fujitsu PRIMERGY CX400 sa više modula demonstrira filozofiju kompanije Fujitsu koja podrazumeva inovacije na samom terenu i konstantnu težnju za povećanjem snage i fleksibilnosti naših “scale-out” serverskih sistema za upotrebu u HPC i “cloud” računarskim okruženjima”, izjavio je Jens-Peter Seick, stariji podpredsednik grupe za razvoj proizvoda u kompaniji Fujitsu Technology Solutions. “Sa podrškom za NVIDIA GPU-ove sistem dramatično povećava računarske perfomanse dok se umanjuje cena i potrošnja energije. Ova kombinacija je tačno ono što HPC kupci traže.”
Fujitsu PRIMERGY CX400 S1 Multi-Node sistemi su dostupni odmah od kompanije Fujitsu i njihovih partnera u kanalu prodaje. Kako bi preuzeli listu partnera iz kanala po regionima posetite Global Reseller Locator sajt kompanije Fujitsu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!