Friday, May 24, 2024
HomeRedLjubav & SeksGodine nisu prepreka za kvalitetan seks

Godine nisu prepreka za kvalitetan seks

Vaginalna suvoća, erektilna disfunkcija – samo su neki od problema koji se mogu naći na putu zdravom seksualnom životu kako starimo. Ali, samo starenje ne bi trebalo da vas drži podalje od uživanja u seksu.

Uživanje u seksu i interesovanje za seks se ne smanjuje sa godinama za mnoge ljude. Stariji muškarci i žene mogu uživati u intimnosti i zadovoljstvima kroz seks, isto kao što potrvđuju svoj zajednički osećaj topline, ljubavi i naklonosti.

Postoje, čak, i neke prednosti seksa u starijim godinama. Žene ne moraju više da brinu od trudnoće. Vođenje ljubavi postaje intimnije, senzualnije i duže iskustvo.
Međutim, naša tela se ipak menjaju kako starimo, i parovi mogu iskusiti poteškoće u svojim seksualnim životima. Među njima je erektilna disfunkcija, suvoća vagine i nizak libido.
Na svu sreću, postoje mnogi načini da se ovi problemi reše.
Suvoća vagine
Uzbuđenje je veoma kompleksno kod žena, kako stare. Žene mogu shvatiti da ne proizvode dovoljno prirodnog lubrikanta da bi udobno vodile ljubav. Suvoća vagine je najčešće rezultat opadanja nivoa estrogena, a posebno posle menopauze. Smanjeno lučenje prirodnog lubrikanta tokom seksualnog uzbuđenja može uzrokovati da je vagina manje elastična. Ovo u kombinaciji sa trenjem može biti prilično neprijatno.
Postoje dva osnovna rešenja da izađete na kraj sa ovim problemom. Način koji ćete izabrati zavisiće od vašeg stila života i opšteg zdravlja.
1. Lubrikanti
Dodavanje veštačkih lubrikanata je najčešće sredstvo za suvoću vagine.
2. Hormonalna terapija
Da bi se rešilo ključno pitanje seksualnosti, žene obično koriste neku hormonalnu terapiju estrogenom. Međutim, pre nego što počnete da pijete hormonsku terapiju, dobro bi bilo da se posavetujete sa svojim ginekologom.
Erektilna disfunkcija
Erektilna disfunkcija je jedan od vodećih seksualnih problema kod starijih muškaraca. Neki nisu u stanju da dostignu i održe erekciju. Drugima je potrebno duže vreme da postignu erekciju, ili je njihova erekcija mekša i nije potpuna. Kada ejakuliraju, to je uz izuzetan napor.
Postoji mnogo promena u telu koje uzrokuju erektilnu disfunkciju, uključujući:
– Smanjen nivo testosterona;
– Smanjen protok krvi u penisu;
– Poremećaj nervnih funkcija;
– Tokom vremena su erektilna tkiva postala manje elastična.
Međutim, glavni uzrok erektilnoj disfunkciji su zdravstveni problemi, od kojih su na vrhu liste oboljenje srca, visok krvni pritisak i dijabetes. Muškarci koji su prošli kroz operaciju karcinoma prostate mogu takođe imati problema da postignu erekciju.
Najbolji način da izbegnete erektilnu disfunkciju kako postajete stariji je da živite zdravijim životom. Vežbajte redovno, hranite se zdravo, održavajte zdravu težinu, prekinite sa lošim navikama kao što su pušenje ili alkohol. Ovakvim novim načinom života smanjićete šanse za erektilnom disfunkcijom.
Muškarci koji su iskusili erektilnu disfunkciju imaju razne opcije rešavanja ovog problema, uključujući:
– Lekove
Razni lekovi koji su na tržištu mogu pomoći i rešiti erektilnu disfunkciju. Oni rade po principu proširivanja krvnih sudova unutar penisa, utičući da se jača erekciju lakše postigne.
– Injekcija
Muškarci koji ne reaguju dobro na lekove, mogu koristiti injekciju koja se direktno u penis ubrizga, a da bi se postigla erekcija. Ova metoda je bolja za muškarce koji imaju ozbiljnijih zdravstvenih problema.
– Mehanički uređaji
Pumpe po principu vakuma, opruge za penis mogu pomoći starijim muškarcima da dostignu i održe dobru erekciju.
Hirurški implanti. Muškarci kojima ništa od navedenog ne funkcioniše mogu pokušati sa implantima koji se hirurškim putem ubacuju u penis. Uz pomoć određenih pumpi postavljene u skrotumu postiže se erekcija.
Nizak libido
Mnogi ljudi jednostavno izgube potrebu za seksom kako ulaze u poznije godine. Mnoštvo problema povezanih sa starenjem mogu stvoriti nizak libido uključujući:
– Hronične srčane probleme, kao što su oboljenja srca ili dijabetes,
– Emotivni problemi kao što su depresija ili anksioznost,
– Smanjen nivo seksualnih hormona u organizmu;
– Lekove koje koristite zbog zdravstvenih problema.
Osobe sa niskim libidom trebale bi razgovarati prvo sa svojim lekarom. Lekar će možda uspeti da vam zameni lekove koji ne utiču na seksualnu želju ili će pomoći kod dijagnoze zdravstvenih problema koji utiču na nedostatak seksualnog interesovanja.
Seks je divno iskustvo koje se može deliti i u kojem se uživa tokom čitavog života. Nemojte posumnjati da seksualna aktivnost mora da se smanji samo zato što postajete stariji. Upoznajte efekte svojih godina i nastavite da uživate u intimnom životu sa vašim partnerom.
Izvor: Lepota i zdravlje

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!