Wednesday, May 22, 2024
HomeGreenGotovo svaka treća trudnoća u Evropi završi se pobačajem

Gotovo svaka treća trudnoća u Evropi završi se pobačajem

Stope pobačaja najniže su u zemljama zapadne Evrope, gde pobačaj napravi jedna od 1000 žena, a najveće u istočnoj Evropi gde pobačaj napravi 43 žena od 1000.

Gotovo pola pobačaja koji se obavljaju širom sveta nisu medicinski sigurni za ženu, a većina se njih obavlja u zemljama u razvoju, potvrdila je nova studija Instituta “Guttmacher” i Svetske zdravstvene organizacije.

Globalna stopa pobačaja kreće se oko 28 pobačaja na 1000 žena u dobi od 15 do 44 godine u razdoblju od 2003. do 2008. godine, što je pad u odnosu na broj obavljenih pobačaja do 1995, prenosi “Time Healthland”.

Oko 47.000 žena umrlo je zbog posledica nesigurnih pobačaja, a većinom se to dogodilo u zemljama gde nema kontracepcijskih programa i seksualne edukacije mladih.

– Pobačaj je zapravo jednostavan i siguran hirurški zahvat, a sve smrtne posledice mogle su se lako izbeći – smatra vođa studije, Gilda Sedgh.

Ona i njen naučni tim obuhvatili su statistiku od 1995. do 2008. godine, poslednje godine u kojoj su podaci dostupni i nalaze se u studijama. Obuhvatili su službene podatke država, nacionalne ankete i izveštaje iz bolnica, a za nelegalne pobačajeslužili su se anketama među ženama i procenama stručnjaka.

Stope pobačaja najniže su u zemljama zapadne Evrope, gde pobačaj napravi jedna od 1000 žena, a najveće su u istočnoj Evropi gde pobačaj napravi 43 žena od njih 1000. Ukupne brojke govore da oko 30 odsto trudnoća u Evropi završi pobačajem.

– Postoji snažna veza između većih stopa pobačaja i zemalja u kojima su oni zabranjeni, kao što je slučaj u Latinskoj Americi i Africi – dodala je Gilda.

Autori studije nesigurnim smatraju sve pobačaje koje obavlja nestručno osoblje bez pravog medicinskog znanja koje se ne pridržava medicinskih standarda. Stručnjaci smatraju da bi se današnja stopa pobačaja, koja se po procenama približava onoj iz 2008., mogla drastično smanjiti u slučaju da bolja kontracepcija postane dostupna zemljama u razvoju.

Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!