Sunday, June 16, 2024
HomeGreenGrašak leči visoku tenziju

Grašak leči visoku tenziju

Belančevine koje sadrži običan grašak, mogu da posluže kao dodatak hrani u borbi protoiv visokog krvnog pritiska i hronične bubrežne insuficijencije (otkazivanje bubrega) – dve po život opasne bolesti, koje narušavaju zdravlje miliona ljudi širom sveta.

Grašak je odavno poznat nutricionistima kao namirnica sa optimalnom količinom belančevina, dijetnih vlakana, vitamina i niskim sadržajem masnoća i holesterola. Stručnjaci kanadskog Univrziteta u Manitobi su utvrdili da belančevine graška sprečavaju oštećenje bubrega i održavaju normalne vrednosti krvnog pritiska.

Hipertenzija i bubrežna bolest su u tesnoj vezi, jer se visok krvni pritisak javlja kao osnovni faktor rizika za razvoj hronične bubrežne insuficijencije, a osobe sa bubrežnim bolestima, koje na kraju vode u insuficijenciju, najčešće umiru od kardiovaskularnih komplikacija. Bubrežna insuficijencija se teško leči i njeno progresivno pogoršanje vodi ka dijalizi ili transplantaciji bubrega.

Tokom eksperimenta biolozi su hranili laboratorijske miševe belančevinama dobijenim iz graška. Na kraju osmonedeljnog eksperimenta, zahvaljujući ekstraktu graška zabeležen je pad krvnog pritiska za 20%. Nivo toksina u urinu je bio u granicama normalnog, što ukazuje na dobar rad bubrega. Lekari ističu da nisu zapažena nikakva neželjena dejstva belančevina graška.

Na osnovu ohrabrujućih rezultata lekari planiraju da iduće godine sprovedu eksperiment koji bi pokazao uticaj belančevina graška na ljudski organizam. Kliničari neznaju tačno mehanizam povoljnog delovanja belančevina, ali su utvrdili da ekstrakt ove mahunarke u organizmu dovodi do povećanja sinteze belančevine COX-1, za koju se zna da stimuliše rad bubrega.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!