Hleb je dugo bio na lošem glasu kao glavni neprijatelj vitkog stasa, ali stručnjaci sada tvrde kako i hleb može biti itekako zdrav.
Britanska nutricionistkinja Ani O’Konor tvrdi da hleb ispunjava više od 10 odsto potreba za belančevinama, folatima i gvožđem. Stručnjaci ističu da hleb sadrži mnogo vlakana, ali samo onaj integralni, zobeni, raženi i kukuruzni. Oni su bogati i mineralima i vitaminima, naročito onima iz grupe B.
Boja nije pouzdan pokazatelj kvaliteta hleba, jer su tamni hlebovi često obojeni karamelom. Najtvrđi i najžilaviji hleb je ujedno i najzdraviji.
Stručnjaci napominju da hleb ne goji ako se jede u razumnim količinama, odnosno 200 do 300 grama na dan. Iako ljudi na dijeti izbegavaju hleb misleći da je on visokokaloričan, u pitanju je zabluda. Ne gojimo se od hleba, već od onoga što mažemo na njega.
Izvor: Lepota i zdravlje