Monday, February 26, 2024
HomeRedLepota/KozmetikaHoćete da promenite boju kose? Ovo su zakoni farbanja

Hoćete da promenite boju kose? Ovo su zakoni farbanja

Koliko puta vam se desilo da kupite kvalitetnu farbu, boja na slici s kutije vam se sviđa, super bi vam stajala, ali onda dođete kući, ofarbate se i ne dobijete to što ste hteli. Naprotiv, dobijete nešto žuto, šareno, šućmurasto..
– Ne možete dobro da se ofarbate farbom i hidrogenom iz kutije. Svaka kosa je drugačija, pa zahteva i drugačiji odnos farbe, hidrigena i posvetljivača – objašnjava Marijana Anđelić, frizerka salona “Voja”.
Na primer, žene iz Skandinavije imaju svetlu kosu s hladnim pigmentom, tako da mogu i same uspešno da se ofarbaju u razne plave nijanse. Njima je, međutim, problem da se pretvore u crnku. Žene s našeg podneblja imaju tamnosmeđu kosu s crvenim pigmentom, pa njihova želja da postanu plavuše nije tako lako ostvarljiva.
Zato vam naša sagovornica otkriva kako se prelazi iz boje u boju, šta je izvodljivo, a šta ne i koliko vam vremena treba za neke poduhvate na kosi.
IZ SMEĐE U PLAVU
Da, ali samo kod frizera

  • Pre nego odlučite da iz prirodne smeđe boje pređete u plavu, prvo uradite pramenove. Tako ćete videti kako vam kosa prima svetle nijanse i nećete se upropastiti. Crveni pigment karakterističan je za naše žene, a on se jako teško neutrališe. Ne pokušavajte da se farbate same jer ne možete da nabavite preparate koji će ubiti crveni odsjaj. Drugo, najjači hidrogen od 12 odsto može da posvetli kosu za samo četiri nijanse, tako da ćete, koju god plavu nijansu odabrali, uspeti da postignete samo tamniju lešnik. Svetloplavo može da izvuče samo frizer i to blanšem.

IZ PLAVE U CRNU
Da, ali samo s prelivima

  • Umesto da odmah pređete u crnu, izaberite prvo nešto nežniju tamnosmeđu nijansu. Za ovakvo farbanje koristi se troprocentni hidrogen i blagi preliv, a nikako farba. Naime, kombinacija farbe i hidrogena jačeg od tri odsto za rezultat ima sivozelenu nijansu kose. Plava kosa se nipošto ne sme bojiti hladnim tonovima.

IZ CRVENE U PLAVU
Ne, sve dok vam ne izraste vaša kosa

  • Crvena kosa je specifična i iz nje je nemoguće odmah preći u plavu nijansu. Naime, još uvek ne postoje preparati koji mogu potpuno da neutrališu crveni pigment. Realno, moći ćete da se ofarbate u lepu plavu boju tek kad potpuno ošišate kosu farbanu u crveno. Da ne biste imali izrastak dok čekate, farbajte se u lešnikplavo ili u boju meda. Pre toga frizer će delimično neutralisati sloj narandžaste boje blanš pranjem, koje, srećom, ne oštećuje kosu.

IZ CRVENE U CRNU
Da, ali neće biti savršeno

  • Pre nego što odlučite da crvenu boju zamenite crnom, budite svesni da će se crveni odsjaj svakako probijati kroz tamnu kosu. Bilo da želite da se ofarbate u crno ili tamnosmeđe, u oba slučaja dovoljan je hidrogen od šest posto. Međutim, nemojte da očekujete čuda. I najbolji frizer ne može da spreči probijanje crvenog odsjaja kroz novu boju kose.

IZ CRNE U PLAVU
Da, ali za šest meseci

  • Ako ste se jednom ofarbali u crno, a želite da se prefarbate u plavo, naoružajte se strpljenjem. Trebaće vam najmanje šest meseci da postignete željenu bolju, a idealnu nijansu dobićete tek kad vam farbana crna kosa izraste i kad je ošišate. To će se desiti za, recimo, godinu dana. Ipak, za prvi korak prelaska iz crne u plavu boju treba sedeti u salonu bar četiri-pet sati. Kosa mora da se depigmentiše, a ceo proces je agresivan, pa, da bi kosa ostala zdrava, neophodna su profesionalna pakovanja.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!