Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueArt ShowHrabri Balkan od danas u Kinoteci

Hrabri Balkan od danas u Kinoteci


Ovogodišnji FAF ima veliki broj pratećih programa, a svakako jedan od najzanimljivijih je “Hrabri Balkan” koji okuplja autore sa ovih prostora. Na današnjoj konferenciji o ovom programu govorili su Srdan Golubović, Maša Seničić i Stefan Ivančić. Oni su istakli značaj “Hrabrog Balkana” i najavili 20 filmova koji će biti prikazani u okviru njega. Pored toga su najavljeni i okrugli stolovi sa nekima od autora ovih filmova.
Među ostvarenjima koji će biti prikazani u okviru “Hrabrog Balkana” nalaze se “Biserna obala”, “Druga utakmica”, “Jedan dan u Sarajevu”, “Sizif K”, “Isključi svetla” i mnogi drugi. Kompletnu satnicu filmova u okviru ovog programa možete videti ovde.
Takođe, organizovana je i specijalna projekcija filma “Moja mala iz Bosanske Krupe” – dokumentarac doajena Puriše Đorđevića o životu i tragičnom kraju načitanijeg i najvoljenijeg pisca bivše Jugoslavije, Branka Ćopića. Svedočenje Brankovog prijatelja Momčila Srećkovića koji je poslednji sa njiim šetao tog kobnog 26. marta 1984. godine. Ovaj film biće prikazan u Dvorani kulturnog centra 2. decembra u 19 časova.
Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.
Filmovi koji konkurišu za Gran pri su „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, „Četvrti pravac“ Gurvindera Singa, „Blago“ Kornelia Porumboiua, „Zemlja i senka“ Cesara Augustoa Aceveda, „Mahnitost“ Emina Alpera, „Džejms Vajt“ Džoša Monda, „Pod električnim oblacima“, Alekseja Germana, „Projekat stoleća“ Karlosa Kvintela, „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, „Chevalier“ Atine Cangari, „Porodica“ Saše Radojevića i „Fatima“ Filipa Fukona.
Pored glavnog programa, čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.
Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.
Konferencija povodom filma “Porodica” Saše Radojevića zakazana je za subotu 28. novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti autor filma, kao i glumačka ekipa.
Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!