Saturday, May 25, 2024
HomeGreenHrana koja će vas zagrejati tokom zime

Hrana koja će vas zagrejati tokom zime


Tokom hladnih dana najpametnije je birati zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima.
Ljudski organizam drugačije reaguje u hladnim danima pa je onda i ishranu potrebno prilagoditi okolnostima kada temperatura padne. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima jer osim što greju organizam, istovremeno ga i štite od bolesti.
Ovsena kaša
Ovo je idealan obrok za hladne dane. Ovas će organizmu obezbediti dovoljnu dozu vlakana i proteina, a to će vas dugo vremena održati sitima. Sadrži i čitav niz drugih zdravih sastojaka koji dokazano smanjuju holesterol i blagotvorno deluju na zdravlje srca, a i sprečavaju nastanak raznih infekcija.
Supa od bundeve
Ako vam nedostaje vitamina A, bundeva je prava namirnica za vas. Naravno, bundeva sadržava i obilje drugih vitamina, a svi oni biće važni za održavanje imuniteta tokom hladnih dana i sprečavanje nastanka prehlade i gripa. Uz sve to, supa od bundeve je i ukusna pa bi bilo dobro da je u hladnim datim što češće jedete.
Čili
Ovo je idealna namirnica za hladne dane jer greje organizam. Čili sadrži sastojke koji poboljšavaju rad metabolizma, ali i koji pomažu pri bržem sagorevanju masnoća. Uz to, čili sadrži i proteine koji pozitivno deluju na mišiće. Čili sadržava i antioksidanse koji organizam čuvaju od infekcija i raznih bolesti.
Crni pasulj
Ništa vas neće tako dobro ugrejati u hladnim danima kao crni pasulj. Osim što je ukusan, crni pasulj i izuzetno je zdrav. Sadržava gvožđe, bakar, flavonoide te čitav niz korisnih vitamina. Zbog svega toga, crni pasulj blagotvorno deluje na ljudski organizam i štiti ga od prehlada, a preventivno deluje i kod nekih opasnijih bolesti poput karcinoma.
Kelj
Kelj obiluje vitaminima. U nešto više od jedne šoljice kelja ima čak 260 odsto dnevne preporučene doze vitamina A. Sadrži i vitamin C, kalcijum i kalijum. Bogat je i antioksidansom luteinom, za koji su studije pokazale kako može zaštititi naše oči. Kelj je prava zimska namirnica koja će vas grejati u hladnim danima i istovremeno čuvati vaše zdravlje.
Orah
Samo jedna šaka oraha ima dvostruko više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrastog voća. Sadrži vredne proteine, vitamine i minerale. Vrlo su ukusna grickalica, a mogu se dodavati i čitavom nizu drugih jela. Štite ljudski organizam od štetnih uticaja, smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a odlični su saveznici i u borbi protiv prehlade i gripa. Dakle, idealna su namirnica za hladne dane.
Jabuke
Jabuka je super voće za koje se već godinama zna da blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje. Sadrži sve vredne vitamine i minerale, a brojim istraživanjima dokazano je da čuva zdravlje srca, pomaže pri varenju i sprečava razvoj karcinoma. Ukusna je i trebala bi vam se naći na jelovniku tokom zimskih dana.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!