Friday, December 8, 2023
HomeGreenHrana koja prija srcu

Hrana koja prija srcu

Prema jednoj studiji, koja je objavljeno u časopiasu “European Journal of Public Health”, nizak nivo likopena i betakarotena povezan je sa povećanim rizikom od akutnog infarkta miokarda. Finski naučnici, koji su bavili ovim istraživanjem, zato preporučuju da u svoj jelovnik uključimo namirnice koje sadrže dosta antioksidanata iz grupe karotenoida.
Ukoliko želite da zaštitite srce uvrstite u svoj jelovnik sledeće namirnice:
Šargarepa

  • Osim što je dobra za oči i čuva vid, šargarepa nas štiti i od bolesti srca, ali i karcinoma. Ovo povrće je dobro i za jačanje psihe, makularnu degeneraciju, a pomaže i u kontroli dijabetesa, jer sadrži karotenoide koji regulišu nivo šećera u krvi. Šargarepa će prijati i vašoj jetri, dok je ulje ove povrćke odlično za osobe koje imaju suvu kožu, jer je čine glatkom i mekom.

Slatki krompir

  • Slatki krompir je često nepravedno zanemaren, a sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Relativno je jeftin, a samim tim i dostupan. Međutim, za razliku od šargarepe, ne može se jesti sirov. Ono što će iznenaditi mnoge jeste da je savršen za mršavljenje, jer ima malo kalorija. Odličan je i za dijabetičare, polako se vari, pa ćete duže vremena biti siti. Jedan pečeni slatki krompir, srednje veličine, sadrži tri puta više vitamina A od preporučenih dnevnih količina i čak polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C, kao i trećinu neophodnog unosa vitamina E. Ovo povrće pravi je izvor kalijuma, dijetetskih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, dok su drugi nutritijenti zastupljeni bar u minimalnim količinama. Slatki krompir ima jako malo natrijuma i masti, a gotovo nimalo holesterola. Jedna porcija od100g pečenog slatkog krompira ima svega 103 kalorije.

Paradajz

  • Paradajz je izuzetno bogat antioksidansom likopenom. Likopen je karotenoid koji ovom povrću daje crvenu boju i jedan je od najvećih prirodnih lekova protiv raka dojke i prostate. Paradajz sadrži dosta vitamina C i A, a njegova vlakna su izuzetno bitna za dobru probavu. Pretpostavlja se da prosečan čovek, u toku godine kroz različita jela, pojede oko 30 kg paradajza.

 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!