Ovi kolači poreklom su iz Švedske. Prave se vrlo jednostavno i potrebno je samo četiri sastojka: maslac, šećer, ekstrakt vanile i brašno. Danas se mogu pronaći u različitim veličinama i oblicima.
Tajna dobrih hrskavih kolača je u kvalitetnom puteru i ekstraktu vanile. Prva stvar pri kupovini ekstrakta vanile proverite da li ima oznaku „ pure“. Ukoliko nemate budžet za skupe ekstrakte, pronađite neki jeftiniji u vašoj obližnjoj prodavnici. Jedino izbegavajte imitacije ekstrakta jer sadrže sintetičku vanilu i ostavlja gorak ukus na kolaču.
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 350 °C .
U jednu činiju umutiti maslac dok ne postane kremast ( oko jednog minuta), dodajte šećer i sve to zajedno mešati nekih 2 minuta. Na kraju dodajte ekstrakt vanile. Napravljeno testo razvucite, zamotajte u foliju i ostavite u frižider sat vremena.
Nakon sat vremena, izvadite testo, razijte ga i modlama napravite željene oblike. Staviti u rernu da se peku sve dok kolači ne porumene.