Monday, February 26, 2024
HomeBlueiPad Air 2 – idealan i za zabavu i za učenje!

iPad Air 2 – idealan i za zabavu i za učenje!


Apple je sa predstavljanjem novih iPad tablet računara zadao veoma snažan udarac konkurenciji i to na svim nivoima, a ono što posebno nove iPad-e čini drugačijim jeste širok spektar njihove primene – od edukacije i medicine do vođenja ozbiljnih poslovnih procesa i primene u fizici i hemiji. Zapravo, novi iPad tableti ne poznaju granice upotrebljivosti, a sve veći broj edukacionih i radnih okruženja u svetu razvija aplikacije za njih. Posebno veliki uticaj ima iPad Air 2 zbog svoje moćne hardverske konstrukcije i izuzetno tankog kućišta koje je napravljeno od jednog komada aluminijuma. Takođe, njegove mogućnosti za povezivanje su impresivne što mu omogućava da se lako i brzo konektuje sa najrazličitijim gedžetima i uređajima. Pogledajmo u kojim sve oblastima iPad Air 2 trenutno predstavlja nezamenjivo oruđe…

Edukacija
Kao što smo na početku ovog teksta rekli iPad Air 2 se u praksi pokazao kao jedan od najboljih (ako ne i najbolji) tablet računara za učenje. Širom sveta programeri razvijaju vrhunske edu aplikacije različitih namena što se najbolje može videti na App store-u gde bukvalno postoje milioni knjiga i enciklopedija iz najrazličitijih oblasti. Međutim, to je samo jedan deo priče o edukaciji jer postoje i fakulteti, tj. koledži na kojima se za studente razvijaju iOS aplikacije koje im pomažu u učenju i stimulišu ih da budu kreativni, odnosno da brže dođu do željenih rezultata. Primera radi na fakultetu za molekularnu biologiju u Minhenu postoji specijalno kreirana aplikacija za iOS platformu za posdiplomce koja im omogućava da urade virtuelne pretpostavke o mogućim dešavanjima u DNK vezama nakon dejstva određenih tela na iste. Ovakvim potezom studenti mnogo brže i lakše pronalaze eventualna rešenja za različite nove bolesti čime se znatno skraćuje vreme do pronalaska leka. Zanimljiv je podatak da je par domaćih molekularnih biologa baš zahvaljujući ovoj aplikaciji imalo pretpostavku u kom pravcu da rade na leku za određenu grupu kancera.
Medicina
U zapadnim zemljama gotovo je nezamislivo imati modernu zdravstvenu ustanovu bez upotrebe iPad tableta, pogotovo kada je reč o operativnim i postoperativnim tokovima. Ozbiljna zdravstvena okruženja idu toliko daleko da se potpuno oslanjaju na aplikacije razvijene za iOS platforme koje prate stanje pacijenta (njegovih vitalnih funkcija na primer) i preporučuju adekvatnu negu za istog. Konkretno sjajan primer primene iPad Air 2 tableta u ozbiljne zdravstvene svrhe moguće je videti na Klinici za Ortopediju u Bostonu gde tim lekara preko Air 2 tableta kordinira kompleksne operativne zahteve na kukovima i gornjim i donjim ekstremitetima pacijenata. U tome im naravno pomaže specijalno dizajnirana aplikacija koju su programeri razvili za potrebe instituta. Sa druge strane laboratorija u Kamberi (Australija) iPad Air 2 tablet koristi za ozbiljna hematološka istraživanja i detaljna izučavanja o dejstvu mutiranih virusa na crvena i bela krvna zrnca. Ovo je samo jedan deo primene Air 2 tableta i uopšte iPad tableta u medicinske svrhe, a prema predviđanjima nekih stručnjaka do kraja tekuće godine napisaće se preko 3000 novih profi medicinskih aplikacija za iOS platforme koje će značajno uticati na podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite.
Industrija
Pojam industruje je jako širok jer obuhvata gotovo sve velike privredne grane, a iPad tableti uključujući i Air 2 imaju značajnu ulogu u razvoju novih proizvoda i upravljanju proizvodnim procesima. Veliki svetski giganti u proizvodnji automobila iPad Air 2 koriste za kontrolu proizvodnih procesa, kao i za preciznu koordinaciju robota koji spajaju delove automobila. Takođe, u konditorskoj industriji iPad Air 2 ima značajnu ulogu jer tehnolozima omogućava da najrazličitije procese prate u pokretu bilo da su u krugu fabrike ili se nalaze van nje. Ipak, trenutno najautentičniji primer korišćena Air 2 tableta je u pivskoj industriji – konkretno mislimo na kompaniju Carlsberg koja u svojim pivskim pogonima prati procese vrenja baš preko iOS aplikacije. Na kraju ostaje nam da iznesemo još jedan zanimljiv podatak – broj aplikacija pisanih za iOS platforme koje su usko vezane za praćenje proizvodnih procesa upetostručio se u odnosu na period od prethodne dve godine. To jasno govori koliko iPad tableti, uključujući i aktuelni Air 2 svakodnevno oblikuju naš potrošački svet!
Više o iPad Air 2 tabletu možete saznati na ovom link-u

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!