Monday, February 26, 2024
HomeBlueiPad Air 2 – još jedan Apple-ov trijumf!

iPad Air 2 – još jedan Apple-ov trijumf!


Nakon velikog uspeha iPad Air tableta kompanija Apple je polovinom meseca oktobra prošle godine predstavila njegovog naslednika – iPad Air 2 koji je za samo mesec ipo dana od lansiranja oborio sve rekorde u prodaji i postavio veoma težak zadak pred konkurenciju. Da budemo jasniji, iPad Air 2 u ovom momentu predstavlja njmoćniji, najlepši, najtanji i najlakši desetoinčni tablet računar na tržištu čija primena realno nema ograničenja. Fenomenalno se pokazao kako za zabavu, igranje igrica i gledanje filmova, tako i za najrazličitije privredne aktivnosti (upravljanje robotima, dronovima, kontrolu procesa, praćenje proizvodnje…). Jednostavnije rečeno iPad Air 2 je jedan od najsvestranijih tablet računara ikada napravljenih. Ekipa Urban portala je imala priliku da se bolje upozna sa ovim tabletom i evo kakve je utiske ostavio na nas…
Ono što odmah moramo da istaknemo je da iPad Air 2 tablet ima debljinu od svega 6.1 mm, kao i da je kompletno upakovan u aluminijumsko kućište koje ga štiti od većine spoljnih faktora, ali i čini delimično otpornim na padove i potrese. Spada u tablete koji se lako održavaju i kupcima je dostupan u tri različite boje, ali i tri različita kapaciteta (16GB, 64GB i 128GB). Zbog veličine nove iOS 8 platforme pomalo je čudno to što je Apple odlučio da 16GB uzme kao opciju odbacujući 32GB fleš storidža koji smo imali prilike da vidimo kod prvog Air tableta. Realno gledano to jedino ima smisla ukoliko je proizvođač želeo koliko-toliko da ostane konkurentan na tržištu, ali sa druge strane opet ne razumemo ovakav potez jer korisniku se ostavlja prostor za instalaciju jako malog broja aplikacija i igrica. O ozbiljnijem skladištenju podataka nema ni govara. Na žalost, tako je kako je, mada verujemo da sa sledećom iteracijom Air tableta proizvođač iz Kupertina će potpuno izbaciti varijantu sa 16GB jer zaista nema nikakvog smisla kada su aplikacije sve teže i teže.
Sa druge strane ono gde je iPad Air 2 daleko ispred konkurencije jeste njegova hardverska konstrukcija. Dovoljno je samo reći da mu kompletnu snagu daje A8X 64-bitni procesor i sve je jasno. Pomenutom u radu pomaže M8 koprocesor zadužen za koordinaciju ugrađenih senzora, a sjajan potez proizvođača je implemntacija 2GB RAM memorije koja čini da sve prosto leti, tj. da klizi pod prstima. Inače, A8X procesor u sebi ima integrisanu grafiku i to ne bilo kakvu grafiku, već vrhunsku koja je u stanju da ponudi i do 100% bolje grafičke performanse u odnosu na prvi iPad Air tablet, ali i da omogući brže renderovanje složenih 3D elemenata i kompleksnih video sadržaja. Dovoljno je samo staviti neki od snažnijih Android tableta pored Air 2 tableta i pustiti neki od kompleksnijih HD video zapisa i razlika se odmah vidi i to drastična razlika.

Vrhunsku core hardversku konstrukciju prati i fantastični Retina ekran koji je kompletno preuzet sa prvog iPad Air modela, međutim isti ima nešto naprednije LED pozadinsko ostvarenje koje ne samo da utiče na bolji kvalitet slike, već značajno smanjuje i potrošnju energije. Pomenuti Retina ekran operiše rezolucijom od 2048×1536 piksela, dok je gustina tečnih kristala neverovatnih 264 ppi zbog čega se kao rezultat i dobija slika besprekorno reprodukovanih boja i vrhunske detaljnosti. Koliko je prikaz prirodan, jasan i ispunjen detaljnošću najbolje se vidi kada se na iPad Air 2 tabletu startuju novi HD filmovi i multimrdijalni sadržaji visoke definicije. Nama se prosto zaledio dah, a verujemo da i vi nećete biti ravnodušni. Nove iOS 8 igrice tako dobro izgledaju da se prosto stekne utisak kao da nisu napravljene na ovoj planeti, ali to smo i očekivali obzirom da nam je poznato kako se Retina displej ponaša na MacBook Pro Retina računarima.
Vrlo bitna stvar kod novog iPad Air 2 tableta je konektivnost i to ona bežična (Wi-Fi i Bluetooth adapteri po poslednjim standardima) zahvaljujući kojoj se odlično razume sa najrazličitijim gedžetima. Mi posebno moramo da pohvalimo Wireless adapter koji radi po ac standardu i bukvalno “kida” koliko brzo transferuje podatke. Kao što smo već napomenuli autonomija baterije je odlična (do 10h sa aktivnom Wi-Fi konekcijom), međutim ono što je ovde zanimljivo jeste da je ista nešto manja (mislimo na veličinu baterije) u odnosu na onu koja se nalazi u prvom Air-u zbog debljine kućišta. Ovde dolazimo do one priče o naprednijem LED osvetljenju i manjoj potrošnji koja je i glavni razlog zbog kog je autonomija ostala nepromenjena.
Na kraju ove priče o iPad Air 2 tabletu ostaje da kažemo još kako su njegova prednja i zadnja kamerica značajno unapređene pa je sada moguće snimati vrhunske HD video zapise i fotografije izuzetne detaljnosti i prirodnosti koje su čak pogodne i za dalju obradu. Suma sumarum jedini ozbiljan nedostatak mu je nemogućnost proširenja skladišnog prostora preko memorijskih kartica i to verujemo da će mnoge korisnike ozbiljno da iznervira, a naročite kupce modela sa 16GB fleš storidža. Ipak, to nije nepremostivo, bar za one koji imaju nešto više novca i mogu da ulože u Time Capsule-u ili neki od kompatibilnih Wireless eksternih diskova. Zaključak je jasan – iPad Air 2 je fantastičan tablet neverovatnih mogućnosti koji manje-više kompletno može da zameni jedan ozbiljan računar. Trenutno (a kao što smo već rekli) on nema konkurenciju na tržištu, čak ni na vidiku, pa ukoliko planirate da kupujete vrhunski desetoinčni tablet i novac vam nije prepreka od Air 2 tableta bolji nećete naći. Respekt za Apple, opet!
Cena (sa PDV-om): 65.590,00 dinara
Kontakt: Apcom

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!