Friday, November 22, 2024
HomeGreenJedite brokoli i zaštitite se od artritisa

Jedite brokoli i zaštitite se od artritisa

Nova studija Univerziteta Ist Anglija u Velikoj Britaniji pokazala je da brokoli može da spreči, odnosno znatno uspori najčešći oblik artritisa, Istraživači su otkrili da sulforafan, jedinjenje koje se nalazi u brokoliju, deluje protiv uništavanja hrskavice u zglobovima, samim tim i protiv degenerativne bolesti ruku, nogu, kolena i kičme.
Rezultati ovog istraživanja su veoma obećavajući. Pokazali se da na tri laboratorijska modela pretpostavke važe. Istraživanje je rađeno na miševima, sada želimo da dokažemo da deluje i na ljude – rekao je Ian Klark, profesor biologije na Univerzitetu Ist Anglija. Ukoliko se ispostavi da je istraživanje relevantno i za ljude, biće to značajno za pronalaženje što adekvatnije zaštite ljudskih zglobova.
Više od 8, 5 milona ljudi u Velikoj Britaniji ima osteoartritis, godišnje se u Engleskoj i Veslu izvrši 140 hiljada operacija zamene kukova. Ova bolest najčešće pogađa ljude preko 50 godina, žene su podložnije od muškaraca. Trenutno ne postoji lek. Starenje i gojaznost ubrzavaju razvoj bolesti, a naučnici predviđaju da će do 2035. broj obolelih naglo skočiti.
Alen Silmen, medicinski direktor istraživanja, istakao je da ova zanimljiva studija sugeriše da povrće, preciznije brokoli moglo da bude od koristi za zdravlje osoba obolelih od osteoartritisa.
– Do sada nijedno istraživanje nije pokazalo da hrana igra bilo kakvu ulogu u sprečavanju razvoja osteoartritosa, ako ovi nalazi mogu da se primene na ljude, to će biti veliki proboj- istakao je on.
Do sada je dokazano da vežbanje i vođenje računa o telesnoj težini preventivno utiče na zdravlje ljudi. Ovo istraživanje je ishrani dalo poseban značaj. Brokoli je bogato dijetalnim vlaknima, mineralima, antioksidantima, vitaminima A i C. Prethodnaistraživanja su utvrdila da sulforafan ima antikacerogena i antiiflamatorna dejstva.
KAKO DA PRIPREMITE BROKOLI
Predstavljamo vam recepte kako da pripremite zanimljiva jela sa brokolijem.
1) BROKOLI SA BADEMOM

  • POTREBNO JE: 500 g brokolija, 100 g prženih listića badema, kašika maslaca, so.
  • PRIPREMA: Brokoli delimično obarite u posoljenoj vodi, pa ga prebacite u hladnu vodu da mu sačuvate zelenu boju. Izdelite ga na cvetiće i pržite ih pet minuta na zagrejanom maslacu. Pre služenja pospite prženim listića badema.

2) BROKOLI SA POMORANDŽOM

  • POTREBNO JE: 400 g brokolija, 3 kašike maslinovog ulja, 50 g listića badema, 1 crvena pomorandža, 50 ml penušavog vina, 100 g biljnog kačkavalja, so.
  • PRIPREMA: Brokoli očistite, razdvojte na cvetiće, operite i osušite na papirnom ubrusu. Potom ga lagano dinstajte na maslinovom ulju oko pet minuta. Dodajte listiće badema, pa dinstajte još oko pet minuta. Na kraju sipajte sok od pomorandže i vino. Posolite i nastavite da dinstate u poklopljenoj posudi još oko pet minuta. Brokoli poslužite s izrendanim biljnim kačkavaljem.

3) BROKOLI U LISNATOM TESTU

  • POTREBNO JE: 250 g lisnatog testa, 400 g brokolija, 100 g trapista, 2 jajeta, 1 kašika kisele pavlake, so, biber, 50 g badema u listićima, 1 jaje, malo vode.
  • PRIPREMA: Brokoli očistite, razdvojte na cvetiće, operite i kuvajte u posoljenoj vodi oko pet minuta, pa ocedite i prohladite. U činiji pomešajte jaja, narendani sir i kiselu pavlaku, posolite, pobiberite, pa dodajte brokoli. Lisnato testo razvucite u pravougaonik debljine tri milimetra, pa smesu od brokolija rasporedite po sredini testa. Preklopite testo i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite jufku jajetom umućenim s malo vode, pa pospite bademima. Pecite oko 35 minuta na 170 stepeni.

 
Izvor: Blic-ŽEna

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja