Wednesday, April 17, 2024
HomeBluePokrenimo motor ljubavi: LUKOIL Srbija poklonio senzornu sobu

Pokrenimo motor ljubavi: LUKOIL Srbija poklonio senzornu sobu

U nastavku akcije „Pokrenimo motor ljubavi“, povodom obeležavanja desetogodišnjice poslovanja kompanije, „LUKOIL Srbija“ danas, 19. septembra, uručena je donacija Osnovnoj školi „Sava Jovanović Sirogojno“ u Zemunu. Kompanija „LUKOIL Srbija“ je nabavila interaktivnu senzornu sobu za decu sa posebnim potrebama koja pohađaju ovu školu, u želji da pomogne njihovom uspešnijem razvoju. Senzorna soba je jedno od ključnih pomagala, jer omogućava izolaciju i atmosferu u kojoj se simulacija efekata dozira i uspostavlja drugačiji kontakt bliskosti i poverenja sa detetom.    

Senzorna soba, po rečima direktora škole Salima Goranca, za 122 deteta, koliko trenutno pohaća ovu školu, predstavlja značajan napredak u obrazovanju. „U okviru ove škole, koja je među najvećim te vrste u našoj zemlji, pored matičnog ima i pet isturenih odeljenja, a u planu je da se deca sa posebnim potrebama obrazuju od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta“.
Uz konstataciju da je danas mnogim srpskim školama potrebna podrška, generalni direktor kompanije „LUKOIL Srbija“ Igor Semeničev je istakao da će kompanija i ubuduće pomagati ovakve akcije. “U okviru socijalno odgovornih projekata odlučili smo da OŠ „Sava Jovanović Sirogojno“ poklonimo senzornu sobu. Ovo je savremeno tehnološko sredstvo, koje će značajno doprineti mentalnom i fizičkom razvoju učenika. Imao sam priliku da obiđem kabinete i upoznam se sa metodama koje se koriste u nastavi. Odavde nosim vrlo prijatne i pozitivne utiske. “
Specijalna gošća bila je i pevačica Leontina koja je sa svojim dečjim horom “Čarolija” izvela nekoliko poznatih pesama uz sveopštu radost i učešće dece iz škole Sava Jovanović Sirogojno.
Šta je senzorna soba?
Senzorna soba je interaktivna soba i predstavlja savremeno elektronsko sredstvo visoke tehnologije sa veoma osetljivim instrumentima i uređajima. Senzorna soba je opremljena različitim aparatima, tako da za svako čulo može da proizvede posebnu stimulaciju. Vizuelne, taktilne, auditivne reakcije upotpunjuju i olfaktivne – specijalni aparat ispušta aromatične mirise koji se kombinuju po potrebi sa ostalim senzacijama. Tehnologija pomaže da se senzacije doziraju po kvantitetu i intenzitetu. Sve reakcije se prate kamerom, a video zapisi se analiziraju i arhiviraju. Unutrašnjost senzorne sobe čini različita senzorno-optička oprema (svetlosni senzori), projektor, muzički stub kako bi se obezbedio stereo efekat, kao i ostale komponente.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!