Friday, May 24, 2024
HomeRedLjubav & SeksJeste li spremni za zajednički život?

Jeste li spremni za zajednički život?

Zajednički život predstavlja veliki korak i napredak u svakoj vezi, međutim može biti i velika greška. Tanku granicu između blaženstva i horora u koji se zajednički život može pretvoriti odrediće vaša sposobnost da prepoznate pravi trenutak da počnete da živite zajedno. Kako da znate da li je došlo vreme za to? Nudimo vam nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste vi i vaš partner spremni na ovaj veliki korak.
Spremni ste za zajednički život…
Ukoliko ste nervozni

 • Blagi strah i nervoza pred početak zajedničkog života dobar su znak, kažu psiholozi. To znači da ste svesni da je u pitanju bitna odluka i da će predstavljati veliku promenu u vašem život. Ukoliko niste baš ni malo nervozni, psiholozi savetuju da ipak preispitate svoju odluku, kako biste bili sigurni da je to ono što želite, jer život u dvoje nije idila.

Ako je to samo vaša odluka

 • Ukoliko je odluka da počnete da živite sa partnerom posledica pritisaka koje su na vas vršili roditelji, prijatelji ili sam partner, to nije dobra odluka. Psiholozi savetuju da, kad god niste sigurni u neku svoju odluku i ne znate šta da radite, date sebi još malo vremena i pokušate da pronađete pravo rešenje. Konkretno, kada je u pitanju zajednički život, možete napraviti kompromis tako što ćete odložiti ovaj korak na još neko vreme, ali se za uzvrat preseliti bliže svom dragom.

Kada vam je teško da se odreknete sadašnjeg statusa

 • Čuli ste za izreku: “On je moja druga polovina”? Ako i jeste, zaboravite je. Prema psiholozima, znaćete da ste spremni za zajednički život, ako ste već zadovoljni svojim načinom života i teško vam je da ga se odreknete. Partner ne treba da bude deo koji nedostaje i koji vas upotpunjuje, već nadgradnja u vašem životu i jagoda na šlag. I vi i vaš partner treba da osećate da je zajednički život novi uspeh koji ste ostvarili.

Ukoliko zajednički život nije zamena za brak

 • Ne želite da se u potpunosti obavežete, pa pristajete na zajednički život kako bi izbegli brak. Zvuči čudno, ali se dešava često. To je kao potraga za stanom, ne želite da ga kupite, pa ćete ga iznajmiti. Pre useljenja, dobro razmislite da li je to dečko koga samo “iznajmljujete” ili ste spremni da se obavežete i da ga “kupite”.

Ako ste imali žestoku svađu, ali ste opstali

 • Imali ste svađu posle koje ste mislili da je vašoj vezi kraj, ali ste ipak opstali? Ovo je dobar znak. Ukoliko ste preživeli ovu nepogodu, veća je verovatnoća da će zajednički život biti uspešan, tvrde psiholozi. Ukoliko znate kako da se oporavite i izgladite stvari posle svađe, to je dobra veština koja će vam biti od koristi u zajedničkom životu.

Ukoliko ste definisali svoju vezu

 • Vratite film unazad i setite se da li ste ikada postavili pitanje “Šta smo mi?”, “Kuda ovo vodi?”. Zvuči smešno, ali parovi su danas u raznim odnosima i nedefinisanim vezama. Zato, ukoliko niste seli i porazgovarali sa svojim partnerom na ovu temu, učinite to. Bez obzira na to koliko vam je lepo kada ste zajedno i koliko drugih “uslova” za zajednički život ispunjavate, ovaj razgovor je obavezan. Na taj način otklonićete sve nesporazume i razlike u očekivanjima.

Ako ste bili zajedno na odmoru i super se proveli

 • Zajednički odmor je odlična proba i test na osnovu koga možete videti da li ste spremni za zajednički život. Ukoliko ste bili zajedno na odmoru, nedelju ili dve dana proveli 24 časa zajedno i svidelo vam se – verovatno ste spremni za život u dvoje. Ako vam baš i nije prijala dvadesetčetvoročasovna pažnja ili niste imali priliku da otputujete negde zajedno i upoznate se sa navikama partnera, najbolje je da još malo odložite zajednički život.

Ako ne ignorišete probleme

 • Vreme koje provodite sa partnerom može biti dobar pokazatelj da li ste spremni da živite zajedno. Psiholozi savetuju da proverite da li su razlozi konflikata uvek isti. Ukoliko je odgovor da, to je loš znak. Ako ste svesni da postoji problem, a niko ga ne rešava, svađe neće prestati, a zajednički život može dodatno pogoršati situaciju. Zato nemojte ignorisati probleme, rešavajte ih za dobrobit vaše veze i zajedničkog života.

Ukoliko ste izašli iz faze zaljubljenosti

 • Uz partnera treba da se osećate kao da ste na sedmom nebu, ali velike odluke, kao što je zajednički život, ne treba donositi u fazi zaljubljenosti ili na početku veze. Ova faza traje od šest meseci do godinu dana. Ako je odluka o zajedničkom životu donesena zato što ne želite da plaćate dve stanarine, da budete sami ili iz hira, to nije dobro.

Ukoliko većinu vremena provodite u partnerovom stanu

 • Četiri ili pet puta nedeljno prespavate u partnerovom stanu? To je dobar razlog da napravite sledeći korak i počnete da živite zajedno. U ovom stadijumu već imate neku viziju kako zajednički život izgleda. Međutim, ukoliko razmišljate o zajedničkom životu, a niste imali “test period”, psiholozi savetuju da prvo nekoliko dana nedeljno provodite zajedno i vidite kako se stvari razvijaju.

Ako odluka nije materijalne prirode

 • Naravno, useljenje u partnerov stan znači jednu stanarinu manje i samo jedan set računa, ali istek najma ne znači da morate automatski da počnete da živite zajedno. Ova odluka ne sme biti donesena iz finansijskih razloga.

Ako ste napravili listu “zabranjenih stvari”

 • Nemojte se useliti kod partnera ukoliko niste napravili listu stvari koje su zabranjene. Poslednje što želite je da počnete da živite zajedno, a onda otkrijete neke partnerove stvari i navike sa kojima ne može da se živi. Na primer njegovu kolekciju porno magazina i filmova, na kojoj bi mu pozavidela arhiva “Penthausa”. Naravno, ova lista se odnosi na oboje, isto tako i vi ćete morati da se odreknete nekih stvari koje ne prijaju vašem partneru.

Ako ste iskreno i otvoreno razgovarali o svojim očekivanjima

 • Psiholazi smatraju da je najveća greška, koju parovi naprave, ta što pre useljenja ne razgovaraju o svojim očekivanjima i šta taj korak ustvari znači. Pre nego što donesete odluku o zajedničkom životu raspravite šta ko očekuje, zašto treba da počnete da živite zajedno, šta je sledeći korak. Ovo su bitna pitanja i pomoćiće oboma da uvidite da li radite pravu stvar.

 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!