Blagodeti fermentiranog mleka, bilo da je reč o jogurtu, kefiru ili kiselom mleku, pripisuju se „dobrim“ bakterijama, takozvanim probioticima, koji uravnotežuju crevnu floru jer jačaju prirodne bakterije koje inače manjkaju organizmu.
Osim što blagotvorno deluje na probavu, jogurt je bogat kalcijumom, što je važno za pravilan rast i razvoj kostiju.
Domaći jogurt lako se priprema i kod kuće, tako što se prokuvanom mleku doda kupovni jogurt, a smesa ostavi da odstoji na toplom mestu. Tako već nakon nekoliko sati možete uživati u osvežavajućem i superzdravom napitku.
Kiselo mleko
Mlečna kiselina kojom obiluje olakšava probavu i resorpciju hrane. Dodate li ga mleku po recepturi za jogurt, uz nekoliko kapi limuna, možete ga pripremiti i kod kuće.
Jogurt
Bakterije koje su su zaslužne za blagotvornost jogurta čuvaju zdravlje zuba i desni, regulišu probavu i sprečavaju neugodan zadah.
Kefir
Čaša kefira sadrži 300 miligrama kalcijuma i zadovoljava trećinu preporučene dnevne doze. Bogat je magnezijumom, vitaminom B i fosforom.