Monday, May 20, 2024
HomeGreenKako da izbegnete finansijski stres

Kako da izbegnete finansijski stres

Izbegnite katastrofu tako što ćete novčane probleme shvatiti kao izazov koji će vas podstaći da prekinete rutinu i promenite potrošačke navike.
Manjak novca je koren zla, kaže stara izreka. Računi se gomilaju, a dugovi rastu te osećate da gubite kontrolu. Posledica je financijski stres. Ali kada se nađete oči u oči sa finansijskom katastrofom, za početak sebi oprostite što niste na vreme predvideli novčane probleme. Samo se prisetite kako to nije uspelo ni mnogim uglednim ekonomskim stručnjacima.
Potom, baš kao što preuređujete stan, preuredite i svoje snove pa počnite da živite skromnije kako biste prebrodili krizu. Finansijske probleme gledajte kao izazov koji će vas navesti da prekinete rutinu, promenite potrošačke navike i date maksimum od sebe kako biste se ponovno uzdignuli iz financijske propasti.
Napravite reviziju svojih finansija i dobro razmotrite na čemu možete uštedeti. Ako se nečega ne možete odreći, potrudite se potražite finansijski povoljnija rešenja. Izlazak u restoran, ako već niste, obvezno zamenite večerom kod kuće u krugu prijatelja, a umesto posete bioskopu, pročitajte dobru knjigu. Manje trošite pa će i stres biti znatno manji.
Sprečite da finansijski stres bude okidač za porodične svađe te probleme rešavajte kao tim. Deci smireno objasnite situaciju pa umesto skupih igračaka darujte više ljubavi. Razumeće i biće zadovoljni.
Kada imate stres oko finansija, ne preuzimajte nove velike rizike krupnih investicija. Mala, relativno stabilna ulaganja daće vam osećaj sigurnosti pa će delotvorno da ublaže financijski stres. Panika je apsolutno najgori odgovor na financijsku krizu.
Vaša finansijska situacija nije drastično drugačija od one sa kakvom se bore milioni ljudi. I najbogatiji ljudi u svetu, poput Donalda Trampa, prošli su finansijske probleme, ali ih nisu tumačili kao neuspeh.
 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!