Wednesday, April 17, 2024
HomeGreenKako da objasnite detetu porodične razmirice

Kako da objasnite detetu porodične razmirice

Ukoliko dođe do partnerskih razmirica, ne uključujte dete u njih. Važno je i da vam dete ne bude rame za plakanje ili da se preko njega obračunavate sa partnerom.
– Konflikt predstavlja situaciju krize, koji u čoveku može da pokrene čitav niz jakih i negativnih emocija, poput besa, straha ili nekih koje nisu direktno vezane za predmet sukoba (kao što su strah od poraza ili gubljenje samopoštovanja) – kaže Ivana Lukić, psiholog.
Ona kaže da je potrebno da uložite napor u to da u konfliktu iznađete nova rešenja, kako biste sprečili njegovu moguću eskalaciju, jer on ne mora nužno da bude destruktivan.
UZRAST DETETA
Ukoliko dete nije dovoljno kognitivno zrelo kako bi razumelo ponašanje jednog ili oba partnera, savetuje se da roditelj uvek mora imati na umu da je on model, odnosno da je njegovo ponašanje jedan od modela učenja ponašanja kod deteta. Istraživanja su pokazala da su deca najosetljivija, ukoliko je reč o ozbiljnim roditeljskim konfliktima ili razvodu, u periodu pred polazak u školu. Dakle, u uzrastu od četvrte do sedme godine života, a potom u pubertetu, kada su promene u emocijama i sistemu vrednosti izuzetno intenzivne i burne. Malo dete često nije u stanju da razume smisao svađe, ali ton roditelja i gestikulacija mogu da ga uplaše.
NE SVAĐAJTE SE PRED NJIM
– Postoji zlatno pravilo – ne svađajte se pred detetom! – objašnjava psiholog. Ona savetuje da ukoliko vam se ovako nešto dogodi, dete odmah morate umiriti, jer će, naročito ako je reč o mlađem uzrastu, početi da plače, dajući vam na ovaj način znak da je uplašeno. Ako je ikako moguće, pomirite se pred detetom, nastojeći da iskreno objasnite zašto je došlo do sukoba. Izbegavajte dramu i patetiku. Važno je da dete shvati da svađa ne znači da ne postoji ljubav između osoba koje su u nju uključene. Objasnite mu da je ponekad zaista neophodno da se kroz konflikt dođe do pozitivnog rešenja, ali uvek više puta ponovite da svađa podrazumeva sukob u stavovima, a nikada fizičko nasilje, verbalno vređanje i slično.
BEZ IGARA
– Nastojte da u roditeljstvu ne pribegavate igri takozvanog dobrog i lošeg policajca, jer vas naposletku ni samo dete neće ceniti. Ne prebacujte dužnosti i odgovornost na partnera, jer je poenta roditeljstva da u njemu zajedno i aktivno učestvujete – dodaje Ivana Lukić.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!