Nedavno smo svi postali svesni koliko voće i povrće može da bude kontaminirano i kao rezultat toga počeli smo da ga izbegavamo. Ipak, neki proizvodi, kao što je grožđe ili paradajz, su jednostvano previše ukusni, a nezgodni za uzgajanje. U ovim slučajevima najbolje rešenje je naučiti kako smanjiti nivo pesticida.
Pranje voća i povrća deterdžentom
- Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati koristeći samo vodu, inače ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Srećom, samo dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem, voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka hemikalija.
Pranje voća i povrća sirćetom
- Mnogi ljudi koriste mešavinu sirćeta i vode, gde se stavlja tri puta više vode nego sirćeta. Ovo je sjajno rešenje za otklanjanje bakterija, a može da otkloni i vosak. Istraživanja su pokazala da ova smeša može da ukloni čak 98 procenata bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85 odsto.
- Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom. Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim isperite.
Koristite komercijalni čistač za voće
- Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100 odsto prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline. Ukoliko izbegavate proizvode koji se baziraju na azotu i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog porekla, trebalo bi da ste bezbedni, i da nema zaostalog mirisa ili ukusa.
Napravite Vaš lični čistač za voće ili povrće
- Ukoliko ste u mogućnosti mešavine stavite u flašu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.
- Neke od mogućih mešavina su:
- 1 kašika limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone, 1 šolja (250ml) vode.
- 1 kašika limunovog soka, 2 kašike belog sirćeta (destilovano je najbolje rešenje), 1 šolja (250ml) vode.
- Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sledeću mešavinu:
- 1 šolja (250ml) vode, pola šolje sirćeta (125ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta. U ovoj mešavini ostavite proizvod oko sat vremena.
Oljuštite voće ili povrće
- Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Pre nego što oljuštite, dobro isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.
Otarasite se spoljnih slojeva
- Ukoliko možete, jedite samo unutrašnje slojeve, jer spoljašnji zbog prskanja sadrže najveću koncentraciju hemikalija.
Izvor: B92-SuperŽena