Monday, December 4, 2023
HomeGreenKako da ponovo upotrebite stvari koje ste planirali da bacite

Kako da ponovo upotrebite stvari koje ste planirali da bacite

Živimo u vreme kada je recikliranje odnosno prerađivanje stvari i njihova ponovna upotreba od izuzetne važnosti za očuvanje okoline. Počnite od svog domaćinstva u kom se svašta može reciklirati i korisno upotrebiti! Osim što ćete stvarati manje otpada, uštedećete i shvatiti koliko je reciklaža praktična.
1. Omot od maslaca

  • Kada potrošite maslac ili ga premestite u keramičku posudicu, zaštitni omot u kom je maslac bio spakovan stavite u plastičnu posudicu ili kesicu i stavite u frižider. Koristite ga za premazivanje pleha za pečenje.

2. Kartonske kutije od jaja i papirnate kesice

  • Iskoristite ih za potpaljivanje vatre u peći ili kaminu. Kutije od jaja pocepajte na manje komade, a kesice zarolajte.

3. Posetnice

  • Iskoristite ih za označavanje sadržaja u posudama i kutijama. Na drugu stranu posetnice napišite šta je u posudi, pričvrstite je selotejpom na poklopac ili sa strane kutije kako biste na prvi pogled videli šta se nalazi u njoj.

4. Plastične kese

  • Obložite njima kante za smeće, koristite ih kao zaštitu protiv mrlja od boje kod krečenja zidova, za spremanje i pakovanje stvari… Recikliranjem potrošenih stvari čuvate okoliš, ali i svoj kućni budžet.

5. Kutije s papirnatim maramicama

  • Kada se isprazne u njih možete staviti plastične kesice za kupovinu namirnica. Tako ćete moći uredno da ih vadite jednu po jednu i da ih reciklirate pre bacanja u smeće.

6. Iskorišćene koverte

  • Odrežite ugao koverte i stavite ga na ugao stranice knjige na kojoj ste stali čitati i dobit ćete označivač za knjige. Možete ih koristiti i za pisanje spiska za prodavnicu, stvari koje morate obaviti, staviti u njih semenke biljaka…

7. Novine

  • Obložite njima kutiju u kojoj mačka vrši nuždu, za lakše čišćenje, i zatim pospite pesak po novinama; zaštite radne površine od boje i lepka; koristite ih za pakovanje stvari kada se selite ili šaljete neki osetljivi predmet poštom.

8. Boce na prskanje sa sredstvima za čišćenje

  • Kada se isprazne obavezno ih prvo temeljno operite i očistite, a zatim napunite sredstvima za čišćenje iz kućne radinosti ili običnom vodom za prskanje biljaka.

9. Valjkasti kartoni od papirnatih ubrusa

  • Na njih možete namotati ostatke tkanine i božićne lampice koje se na taj način neće zamrsiti.

10. Limunova korica

  • Napravite sredstva za čišćenje na bazi limuna, a koricu možete i zamrznuti i koristiti po potrebi kao dodatak kolačima ili začin. Kora od limuna i narandže može vam pomoći i da vaš dom odiše finim, svežim mirisom. Jednostavno ih stavite pored ili na topli radijator.

 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!