Friday, November 22, 2024
HomeOrangeKako da se ne razbolite na krstarenju

Kako da se ne razbolite na krstarenju


Krstarenje brodom svakako je nezaboravno iskustvo. Negativna strana je što su kruzeri pravi inkubatori bakterija, od kojih ne možete pobeći. Mogućnost da dobijete stomačni virus na sedmodnevnom putovanju manja je od jednog procenta, što je otprilike trećina rizika od oboljevanja u svakodnevnom životu kod kuće.
Lekari specijalizovani za ovu vrstu putovanja kažu da se virusi na brodu brzo šire zato što je reč o zatvorenom okruženju.
Kada oboleli putnik, koji nije oprao ruke, dodirne kvaku na vratima, žeton za poker, aparat za vodu ili sok, i drugi putnici se mogu zaraziti. Da biste izbegli da obolite na brodu, pridržavajte se sledećih saveta:
1. Posetite lekara specijalistu za putovanja pre nego što krenete na put
U zavisnosti od mesta gde putujete, lekar vam može prepisati vakcinu i reći vam šta je preporučljivo a šta nije za vas.
2. Ponesite antibakterijske maramice i dezinfekciono sredstvo
Iako poznate kruzerske linije obučavaju osoblje da se drži strogih pravila higijene, nije na odmet poneti antibakterijske maramice i dezinfekciono sredstvo kojim ćete prebrisati izvesna mesta u kabini gde se mogu skupljati bakterije, kao što su telefon, kvaka ili daljinski upravljač.
3. Ponesite svoj pribor za jelo
Najsigurnije je da ponesete svoj pribor za jelo, a aparate sa sokovima ili kafom, i kašike za sipanje hrane držite preko maramice.
4. Pranje ruku
Perite ruke svako malo. Trljanje ruku sapunom oko 30 sekundi efikasnije je od bilo kog dezinfekcionog sredstva, kažu lekari. Ruke brišite papirnatim ubrusom, a sva vrata otvarajete preko maramice koju držite u ruci. Posle korišćenja rukohvata, olovki (ako ste potpisivali račun ili bilo šta drugo), nakon upotrebe automata za podizanje novca, dugmadi na liftu, golf štapova ili bilo čega drurog što koriste i ostali putnici, izbrišite ruke alkoholom.
5. Ishrana
Kada ste na kopnu, izbegavajte da jedete sveže namirnice, kao što su salata, voće i povrće, jer niste upoznati sa higijenskim navikama dotičnog restorana ili mesta.
6. Izbegavajte nepasterizovane namirnice
Pored norovirusa, možete zaraditi i mnoge druge, kao što su salmonela, listerija ili kampilobakter, koji dovode do problema u probavnom traktu, a ima ih najviše u nepasterizovanom mleku ili jajima.
7. Toalet
Koristite samo toalet u svojoj kabini, ne idite u zajednički, ma koliko se oni čisto održavali. Zašto rizikovati?
8. Prijavite obolele putnike
Ako vidite da neko povraća, odmah pozovite nekog od osoblja i sklonite se sa tog mesta. Klonite se ljudi koji kašlju ili kijaju, i takođe o tome obavestite osoblje.
9. Prokuvana voda
Koristite prokuvanu vodu za piće i za pranje zuba.
10. Pranje veša
Norovirus može ostati i na inficiranoj garderobi koja nije dovoljno dobro oprana. Perionice na renomiranim kruzerima uradiće svoj posao, ali ako se odlučite da veš operete u mašini, uvek uključite najduže pranje i sušenje i najvišu temperaturu.
11. Dovoljno sna i hidratacija
Da biste ojačali odbrambeni sistem organizma, potrebno je da dovoljno spavate i da pijete dovoljno tečnosti.
 
Izvor: Super Odmor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja