Sezona pripremanja đakonija je u toku. Osim slavskih slede i novogodišnji praznici, a ako vam pečenje ne ispadne baš sjajno poslušajte ove savete.
MASNA HARTIJA PROTIV SUVOĆE
- Da vam pečenje ne zagori ili presuši, prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pek-papir. Tako će manje da isparavaju sokovi od pečenja, pa će meso ostati sočno.
REŠITE SE SOLI
- I presoljeno pečenje možete da spasete, uvite ga u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet na kojem će se obrazovati sitni kristali soli izvučeni iz pečenja.
VODOM DOGREVAJTE MESO
- Ako gosti kasne, dovoljno je da pečenje zajedno sa činijom u kojoj ćete ga služiti stavite preko lonca s kipućom vodom. Neće se ohladiti i ostaće sočno. Ili, u toplu rernu pored pečenja stavite činiju punu vrele vode.
Izvor: Blic-Žena