Sorbitol iz dunja jača zube, a žvakanje dunja jača desni. Evo šta još možete sa ovim mirisnim jesenjim plodovima.
STARINSKI RECEPT
Za kitnikez su vam potrebne dunje, limun i šećer. Dunje skuvajte kao za kompot, ocedite, prelijte sokom i ostavite da prenoće. Na 1 kg propasiranih dunja ide 300 g šećera. Smesu kuvajte dok se ne zgusne, pa izlijte u ovlažen kalup. Služi se uvaljano u šećer ili mlevene orahe. Kolač može mesecima da se održi.
OBARA HOLESTEROL
Dunje sadrže mnogo sorbitola, koji jača zube, pektina, tanina i lepljive sluzi, koji smiruju upale sluzokože creva i bronhija. Tanin i sluz leče i od posledica proliva, dok pektin obara nivo lošeg LDL holesterola, a povećava nivo dobrog HDL holesterola. Obloge od ploda, kore i lista koriste se za lečenje otvorenih rana, opekotina, ispucale kože i bradavica.
Izvor: Blic-Žena