Wednesday, July 17, 2024
HomeTechnolifeDigitalizacija PoslovanjaKako izabrati adekvatno rešenje za eFiskalizaciju i ne pogrešiti

Kako izabrati adekvatno rešenje za eFiskalizaciju i ne pogrešiti

Kao što znate, odlaganja neće biti. Sve vreme trajanja procesa eFiskalizacije u krugovima obveznika fiskalizacije (naročito novih) provejavalo je mišljenje da će Ministarstvo finansija odložiti krajnji rok za njegovo okončanje, definisan za 30. april 2022. Do odlaganja, međutim, ne dolazi, a resorni ministar je nebrojeno puta ponovio da je1. maj konačan datum za prelazak na novi sistem od koga se neće odstupiti.

Za odlaganje ove odluke formalno bi bila nadležna Vlada Srbije, a njoj je od momenta raspuštanja Narodne skupštine zakonski prestao mandat, što znači da “može vršiti samo tekuće poslove i ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća” (Zakon o Vladi RS).

Presija pred istek roka

Preko 140.000 obveznika je Poreskoj upravi prijavilo preko 200.000 poslovnih lokacija u kojima će obavljati maloprodajnu delatnost za koju je nephodno izdavanje novih fiskalnih računa. Ali, ispostavlja se da je od same prijave do realizacije dug put ispunjen rizicima, pre svega onim da se izabere, kupi i implementira rešenje koje nije adekvatno potrebama obveznika.

Naime, broj onih koji su se do sada kompletno fiskalizovali i uveli neko od softverskih ili hardversko-softverskih rešenja za izdavanje novih fiskalnih računa je donekle skroman ako se uzme u obzir skori istek roka. Obveznici su možda oklevali i zbog toga jer su sve vreme trajanja tranzicionog procesa bili zasipani nepotpunim i kontradiktornim informacijama.

Kategorije obveznika i rešenja za eFiskalizaciju

Ukoliko posmatramo (nove) obveznike eFiskalizacije, možemo da uočimo nekoliko kategorija tehničko-komercijalnih rešenja koja se mogu smatrati adekvatnim za njih:

  • mikropreduzetnici i obveznici sa minimalnim volumenom izdavanja računa fizičkim licima: oni se većinom opredeljuju za rešenja koja podrazumevaju korišćenje mini mobilnih uređaja (Android pametni telefon, tablet) koji bi im poslužili i kao fiskalni uređaj, sa malim brojem unetih artikala. U isto vreme se u javnosti ne govori dovoljno o tome da će mikropreduzetnici i oni obveznici eFiskalizacije koji na dnevnom  nivou nemaju veliki broj računa moći da za izdavanje fiskalnih računa koriste svoj postojeći računar sa prilagođenim softverom na njemu i štampom na bilo kom štampaču, čak i u A4 formatu.
  • vlasnici internet prodavnica: ovi obveznici nisu u obavezi da izdaju papirni račun sa QR kodom i Poreska uprava je upravo za njih osmislila isključivo softversko rešenje za eFiskalizaciju;
  • mali i srednji preduzetnici: ovo je najznačajnija kategorija obveznika po brojnosti i obimu trgovine i za njih su u ponudi razna rešenja koja podrazumevaju posedovanje samostalnog elektronskog fiskalnog uređaja (fiskalne kase), sa odgovarajućim štampačem računa;
  • veliki poslovni sistemi kojima su u fokusu IT kompanije – integratori.

Odgovarajući na naša pitanja o ključnim elementima ponude na koje ponuđači rešenja treba da obrate pažnju, Dejan Kontić, direktor prodaje kompanije DATALAB, naveo je da su potrebe fiskalnih obveznika prilično jasno definisane:

  • Rešenje za eFiskalizaciju mora da bude pouzdano jer proces fiskalizovane maloprodaje (u pogledu komunikacije sa Poreskom upravom i izdavanja računa kupcu na licu mesta) ne trpi prekide u radu;
  • Efiskalizacija je trošak za obveznika i treba ga minimalizovati – komercijalne pogodnosti ne podrazumevaju samo povoljnu cenu, već i besplatno korišćenje tokom perioda prilagođavanja na nove uslove poslovanja;
  • Dostupnost poslovne i tehničke podrške. Za mnoge preduzetnike, fiskalizacija je nov i nepoznat teren gde je podrška u vidu inicijalnog treninga i posleprodajne komunikacije ključna.
  • Integrisane korisne dodatne opcije uključene u cenu – odgovarajući na uočene potrebe tržišta, DATALAB nudi svoje Pantheon Web Light rešenje prilagođeno za maloprodaju – jednostavan online poslovni program za izdavanje i prijem fiskalnih računa, uz podržano e-poslovanje, skladišno poslovanje, vođenje putnih naloga, evidenciju radnog vremena i brz pregled poslovanja.

Većina obveznika eFiskalizacije koji na dnevnom nivou nemaju veliki broj fiskalnih računa neće biti u obavezi da kupuje bilo kakav dodatni hardver,već će za izdavanje fiskalnih računa koristiti postojeće računare i štampače, uz akreditovano softversko rešenje. DATALAB je za svoje klijente obezbedio specijalne uslove kupovine računara. Ovo se pre svega odnosi na garantovanje raspoloživih količina termalnih štampača kojih nedostaje na tržištu ali i za sve korisnike PANTHEON Web Light-a 10% popusta na kupovinu termalnih printera, čitača kartica, računara i LPFR-a.

Oprez od lovaca na jednokratnu i brzu zaradu

Prilikom izbora ponuđača rešenja za eFiskalizaciju, preduzetnici bi prvo morali da obrate pažnju na to da li je sertifikovan od strane Poreske uprave. Ukoliko je ispunjen ovaj bitan inicijalni uslov, oprez bi trebalo iskazati prema firmama koje su se pojavile preko noći, sa očiglednim motivom ostvarivanja brze i jednokratne zarade pomoću (pre)prodaje raznog softvera i hardvera, često sumnjivog porekla i performansi.

E-fiskalizacija predstavlja kontinuiranu poslovnu aktivnost svakog poreskog obveznika, tako da je scenario gde prodavac rešenja u nekom momentu prestane da postoji, izađe iz tog biznisa ili naprasno okonča njihovo održavanje prava noćna mora za korisnika. Da se to ne bi desilo, preporuka je da se nabavka vrši od kompanija sa dugogodišnjim prisustvom na domaćem tržištu koje pružaju tehničku podršku i servis svojim korisnicima, kompanije sa izgrađenom poslovnom reputacijom kojima je to osnova poslovanja, a ne uzgredna, privremena aktivnost i dodatna prilika za zaradu.

 

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!