Monday, February 26, 2024
HomeOrangeKako ostavljati bakšiš širom sveta

Kako ostavljati bakšiš širom sveta

U mnogim delovima sveta obrok predstavlja ključan deo kulture. Umetnost ostavljanja bakšiša sa druge strane, predstavlja malo drugačiji kulturološki trenutak koji se može razlikovati od zemlje do zemlje.
„Veoma je uobičajeno za ljude da obilaze nepoznate delove planete a da ne poznaju lokalne običaje i kulturološke razlike koje ponekad mogu biti zaista kamen spoticanja“, izjavio je Džejdon Stjuart, koji je objavio interesantnu infografiku o ostavljanju bakšiša širom sveta.
U pojedinim delovima Severne Amerike uobičajeno je ostaviti bakšiš od 15 do 20 odsto konobaru ukoliko usluga nije uračunata u račun. Sa druge strane, hotelski portiri koji nose svoje torbe za ovu uslugu očekuju jedan do dva dolara po torbi, dok će taksisti biti zadovoljni sa napojnicom koja čini 10 odsto vašeg računa za vožnju.
Međutim, ukoliko se nalazite u Kini ili Japanu, od vas se ne očekuje da ostavljate bakšiš pošto to insinuira da gazda ne plaća dovoljno svoje osoblje, što vam može pomoći da uštedite za Hong Kong, gde je uobičajeno ostaviti 10 odsto od ukupnog računa.
A na potpuno drugom kraju, u mestima kao što je Burlington, uvedena je posebna taksa u poejdinim restoranima koja se dodaje na račun u visini od 18 odsto ukoliko gost govori Francuski. Vlasnici restorana započeli su ovaj pomalo neobičan trend kako bi doveli u red goste iz Kvebeka koji ostavljaju male napojnice.
U mnogim delovima Sjedinjenih Američkih Država minimalna plata znatno je niža nego što je to u Kanadi, pa se osoblje uglavnom oslanja na napojnice kako bi ostvarili neku zaradu.
Ukoliko se nalazite u nedomici, najbolje je ostaviti nešto više novca i reći osobi da zadrži kusur.
 
Pogledajte kompletnu infografiku:

 
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!