Monday, February 26, 2024
HomeGreenKako sa decom razgovarati o seksu?

Kako sa decom razgovarati o seksu?

Istraživanja su pokazala da je većini roditelja neprijatno da sa svojim detetom razgovara o seksu. Čak i u porodicama koje su otvorene za različite diskusijei razgovore, seks je i da lje tabu tema i deca se o seksu informišu putem medija i vršnjaka. Ipak, to nije dovoljno.

Umesto što vam je neprijatno da razgovarte sa detetom o tome, ili ubeđujete sebe da je vaše dete premlado za tekve stvari, prihvatite činjenicu da je najbolje da informacije dobije od vas i da je bolje da budete u toku sa svim što se dešava u njegovom životu.
Ako se pitate kada je pravo vreme za razgovor o seksu, odgovor je da ne postoji jedinstven odgovor. Sami procenite koliko je vaše dete zrelo i spremno za takav razgovor, kao i koliko ga takve teme zanimaju.
Tokom razgovora budite otvoreni i iskreni i ne pokušavajte da izvrćete, ulepšavate ili naružujete činjenice, ali ih prilagodite njihovom uzrastu.
Nemojte da se postavite kao onaj koji vodi razgovor već pustite da ono pita šta ga zanima. Započnite razgovor pitanjem šta on već zna o tome i da li postoji nešto što ga zanima.
Čak i ako detetu bude neprijatno ili ukoliko odgovori da ga ništa ne zanima i odbije razgovor, ne morate da forsirate razgovor. Stavite mu do znanja da ne treba da se oseća nelagodno i da uvek može da vam se obrati ako ga nešto bude zanimalo.
Tako će vaše dete znati da će uvek moći da razgovara sa vama o bilo čemu i pre ili kasnije će vam se i obratiti.
Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!