Thursday, December 7, 2023
HomeGreenKinoa smanjuje loš holesterol

Kinoa smanjuje loš holesterol


Posebno je cenjena kod sportista, jer ne sadrži gluten, lako se vari, bogata je belančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima.
Kinoa je nešto novo u svetu zdrave hrane, a opet nešto prastaro. Pojam je, možda, nov na našim prostorima, ali prastanovnicima Anda (Peru i Bolivija) nije bila. Tamo se uzgaja milenijumima, pa ipak pravo otkriće kinoe desilo se u 21. veku.
Na kesici proizvoda piše: žitarica kinoa (organik). Ali ovde postoji mali problem. Naime, nije žitarica, ali nije ni nešto mnogo različito od pravih žitarica. Energetski i nutritivno gledano bliža je žitaricama nego recimo spanaću, kojem je sličnija po poreklu. Bogata je belančevinama (14 odsto od ukupne mase), vlaknima, mononezasićenim mastima, vitaminima Be kompleksa i vitaminom E, kao i mnogim mineralima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink), pa mnogi smatraju da može da „postidi” sve tradicionalne žitarice koje poznajemo i redovno koristimo u ishrani.
Sadrži devet esencijalnih amino-kiselina, u odnosu kakav ima meso. Posebno je cenjena kod sportista, ali i kod osoba koje vole zdravo da se hrane, jer ne sadrži gluten i lako se vari. Za razliku od žitarica, kinoa sadrži znatno veći procenat belančevina, što uz veliki sadržaj vlakana daje bolju regulaciju nivoa šećera u krvi (ovo je veoma bitno kod dijabetičara). A zbog obilja rastvorljivih vlakana utiče na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, kao i krvnog pritiska, jer sadrži mnogo kalijuma. Uz sve ovo, daje i osećaj sitosti i olakšava pražnjenje creva.
Postoje tri osnovne vrste kinoe: bela, crna i crvena. Koju god da nađete, moraćete dobro da je potopite u vodi da bi spala opna koja je pomalo gorkog ukusa (zbog prisustva saponina), ali koja nije štetna. Kuva se jedna mera kinoe na dve mere vode. U kinou dodate hladnu vodu i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite temperature i poklopite i kuvate od 15 do 20 minuta (paziti da se ne raskuva).
Kinoa se koristi u jelima poput čorbi i supa, u salatama, a često i samostalno, u obliku kaše. Ima manje ili više neutralan ukus, pa može da se kombinuje u raznim prilozima.
Jedina mana – visoka cena
Pomama za novotarijom učinila je da je tražnja za kinoom sve veća, pa ima visoku cenu. Kesica organski gajene kinoe od 200 grama u bolje opremljenom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane košta od 380 do 450 dinara, a pakovanje od pola kilograma više od 800 dinara. Ako je za utehu, u poslednjih sedam godina cena kinoe utrostručila se svuda u svetu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!