Thursday, June 13, 2024
HomeRedLjubav & SeksKo i kako "šara": 7 mitova o prevari

Ko i kako "šara": 7 mitova o prevari

Možete li da sprečite varanje? Da li se kod afera radi samo o seksu? Pročitajte sedam mitova o varanju kojima često verujemo, a baš i ne bi trebalo…

1. Varaju oni koji su kod kuće nesrećni

Mit u koji često rado verujemo, posebno oni koji i sami varaju, ali to nije istina, bar ne u potpunosti. Tako nije kod većine muškaraca, koji, iako vole svoje partnerke i za njih imaju odlične seksualne igrarije, ne propuštaju priliku da legnu s drugim ženama.
Doduše, to ne treba uopštavati. Jedno istraživanje je, inače, pokazalo da je 56% muškaraca, koji varaju svoje partnerke, kod kuće zadovoljno. Sa druge strane, to je potvrdilo 34% nevernih žena, kod kojih obično važi da varaju jer su kod kuće nesrećne.

2. Muškarci varaju češće nego žene

Trend muškog prednjačenja u preljubima popušta i žene podjednako često “skaču preko plota” kao muškarci. Zbog čega? Uglavnom zbog toga jer žele nešto novo i drugačije. Varanje može da bude i kazna, jer misle da ih partner ne ceni dovoljno, ne posvećuje im dovoljno pažnje ili zato što su se međusobno udaljili. Inače, žene navodno više peče savest nego muškarce, mada neke studije pokazuju da žene bolje prikrivaju svoje laži i da im češće uspeva da prevaru tako dobro prikriju da partner za nju nikada ne sazna.

Ovde bi mogao biti razbijen još jedan mit, koji muškarcima prigovara tvrdnjom da češće žele da pretvore prijateljstvo u aferu. To nije u potpunosti istina, jer su žene te koje se emocionalnije upletu u celu priču i na temelju prijateljstva žele da izgrade uspešniju ljubavnu vezu od one koju trenutno imaju. Muškarci obično žele samo da obogate svoj seksualni život uz što manje obaveza.

3. Kod afera se radi samo o seksu

Često je to tako, ali ne uvek. U aferama pojedinci obično pokušavaju da iskuse ono što im nedostaje u njihovim vezama. A u svakoj vezi ima mnogo nedostataka. Ni “savršeni partneri” nisu sigurni od prevara, jer njihovim parterima to savršenstvo može da dosadi. Dakle, ne radi se samo o seksu.

4. Ako vas vara, tada vas ne voli

Ako vas partner (ili partnerka) vara, tada vas ne poštuje, odnosno ne poštuje vaš dogovor. To je tako, i tu nema odstupanja. Ali, to zaista ne mora da znači da vas ne voli. Naime, brojni ljudi mogu lako da razlikuju ljubav od seksa, jedino morate da se zapitate odgovara li vam ta definicija ljubavi i da li vam je dovoljna.

5. Aferu ste mogli da sprečite

Nikako. Možete da se trudite koliko hoćete i pokušate da budete što bolji partner (partnerka) i tražite bilo kakav znak moguće prevare, ali prevaru nećete sprečiti, ako vaš partner (partnerka) namerava da je učini.
Sve što vi možete da uradite je da sebi izaberete što boljeg partnera (partnerku), koji vam odgovara, koji će da poštuje vaš dogovor o vernosti.

6. Samo seks je varanje

Da, da, voleli bismo u to da verujemo, ali to nije tačno. Jer snažna “prevara u osećanjima” može teško da pogoditi vašeg partnera (pratnerku) i vašu vezu, u nekim slučajevima jače nego fizičko neverstvo. Naime, osećaji nas blokiraju i teško ih izbacujemo iz misli, prate nas uvek i svugde, pa i dok smo u krevetu s partnerom. Pa i to što se pretvarate da ste slobodni, a u vezi ste, ili to što proživljavate osećajne trenutke sa nekim drugim, vaš partner može da shvati kao “prevaru u osećanjima”.

7. Afere mogu da spasu vezu

U ovaj mit najviše veruju pojedinci koji varaju. Ali to nije tačno! “Skok preko plota” najčešće uništi partnerovo (partnerkino) poverenje, a poverenje je temelj svake čvrste veze. Samo retki parovi uspeju da se vrate na mesto na kojem je bio pre prevare. Onaj koji vara, a pogotovo onaj koji je bio prevaren, nikada neće da zaboravi prevaru, koja će vas, sledstveno tome, pratiti kroz celu vezu. Naravno, pod pretpostavkom da ste odlučili da ostanete zajedno…

Izvor: Lepota i zdravlje, www.lepotaizdravlje.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!