Ukratko: Snaga u pilećim nogicama, zdravo srce uz pileću mast i konačni obračun između bataka i belog mesa!
NOGICE
Nogice su pune glukozamina, koji je odličan za zdravlje zglobova, naročito ako dižete tegove. Stavite pola kile nogica u ekspres lonac, dodajte kašiku sirćeta (jer pomaže izvlačenje hranljivih sastojaka iz kostiju i hrskavice) i nalijte vodu da nogice ogreznu. Dodajte zelen i luk, pa kuvajte oko 3 sata u ekspres loncu (ili 6 do 8 sati u običnom). Procedite i bujon koristite za čorbe i druga jela. Višak bujona zamrznite za kasniju upotrebu.
PILEĆE OMEGA-3
Ne, nećemo sad opet o tome kako je riba zdrava, a ni o lanenim semenkama. Omega-3 masne kiseline se u velikoj količini nalaze i u piletini, ali samo ako je u pitanju domaća koka, koja se ne hrani preterano kukuruzom, već je puštena slobodna, da jede travke i insekte po ceo dan. Što starija koka, to bolje, jer će imati više nataložene masnoće, koju nikako ne treba da bacate, jer je veoma zdrava.
BELO ILI BATAK?
Iako svi manje više smatraju kako je belo meso najzdravije, to nije tako! Ovo uverenje vodi poreklo još iz vremena zastarelih shvatanja kako su zasićene životinjske masnoće nezdrave, a kako ih belo meso namanje ima, zaključak je bio da je i najzdravije. Sada znamo da su zasićene masnoće i holesterol ne samo bezopasni, već i poželjni u ishrani, pa tako nema razloga da odbacujemo masnije batake i karabatake, koji su od belog mesa mnogo bogatiji gvožđem.