Malta je u istoriji imala mnogo političkih previranja. Svi spoljni uticaji na malteško državno uređenje ostavili su snažan trag i u razvijanju kuhinje ove zemlje.
Za kuhinju Malte može se reći da je tipična mediteranska kuhinja koja se temelji na svežim sezonskim proizvodima, ribi i plodovima mora. Ipak, u njenoj lokalnoj kuhinji postoje brojna jedinstvena jela koja su nastala spojevima raznih kuhinja. Zbog toga se može reći da je gastronomska scena ove zemlje veoma maštovita i zanimljiva, baš kao i njena istorija.
Najprisutniji je uticaj sicilijanske, tuniške, španske, berberske, britanske i francuske kuhinje. Maltežani su kreativno uzimali najbolje recepte ovih kultura, spajali ih i kreirali nešto potpuno originalno.
Stanovništvo Malte svoju ishranu bazira na ribi. Riba i morski plodovi jedu se u velikim količinama, a dominira vrsta skuše pod imenom lampuki. Lampuki se sprema na mnogo različitih načina, a ako ste fan ribe, morate je probati ako posećujete Maltu.