Friday, December 8, 2023
HomeGreenMed ala Soldatović!

Med ala Soldatović!


Poljoprivredno – pčelarska gazdinstvo Soldatović bavi se proizvodnjom meda, mešavina meda i lekovitog bilja, lekovitih rakija od meda i propolisa sa dodatkom bilja. Posebno smo ponosni na domaće kozmetičke proizvode na bazi voska i eteričnih ulja (krema za lice i ruke, balzama za usne,..) pod imenom Handmade by Marisol.

Gazdinstvo Soldatović je smešteno na obroncima Sokolskih planina u selu Bastav (na putu od Valjeva ka Pećkoj i Ljuboviji). Pčelarstvo je tradicija zporodice Soldatović započeta još pre par generacija kao hobi starijih članova domaćinstva i prenosio se sa kolena na koleno. Svaka generacija je dala svoj doprinos u osvajanju i poboljšavanju tehnike pčelarenja, a zatim je hobi prerastao u porodični posao u kojem svi rado učestvujemo. Pčelinjak se nalazi u velikom voćnjaku (dunje, jabuke, šljive) koji je na oko 400 metara nadmorske visine, u brdskom području gde nema industrijskih zagađivača.

Zbog potrebe proširenja porodičnog posla, odlučili smo da novi pčelinjak lociramo u Vojvođanskoj ravnici, u selu Sakule (selo roda). Ovo je doprinelo da imamo različite vrste meda, kao što su suncokret i lipa, koji su karakteristični za prostranu i ravnu Vojvodinu, a bagrem, livadski i šumski i dalje proizvodimo u brdovitoj Rađevini.

Razvoj pčelarstva u Srbiji je ponukala je i naše gazdinstvo da počnemo proizvodnju mešavina meda i lekovitog bilja (koprive, đumbira, nane, matičnjaka i drugih), koje se sve više koriste u ishrani i poboljšanju zdravlja, kao pomoćna lekovita sredstva.
Izvor: http://medsoldatovic.com/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!