Friday, November 22, 2024
HomeGreenMed - bolji od šećera ili ne?

Med – bolji od šećera ili ne?


Nutricionista Kit Kantor je rešio da čitaocima sajta Huffington Post da odgovor na to da li je med zdraviji od šećera.
Šećer je šećer. A med je (uglavnom) šećer. Međutim, ukoliko birate jedno od ova dva, po zdravlje je bolji med.
Naše telo ga razlaže u glukozu kako bi ga koristilo kao gorivo. Što je hrana kompleksnija – tačnije ugljeni hidrati, to je telu potrebno više rada da je razloži.
Šećer je sačinjen od 50 odsto glukoze i 50 odsto fruktoze, šećera koji je tipično nalazi u voći i vrlo lako se razlaže što dovodi do naleta energije. Ono što naše telo istog trenutka ne iskoristi pretvara se u masti.
Med je takođe sačinjen od šećera, ali i svega 30 odsto glukoze i 40 odsto fruktoze. A tu je još i oko 20 drugih šećera, od kojih su mnogi znatno komlpeksniji, kao i dekstrin, vrsta skrobastog vlakna. Ovo znači da naše telo potroši više energije da med razgradi na glukozu.
A samim tim na kraju akumuliramo znatno manje kalorija.
Med takođe sadrži i neke druge elemente u tragovima – stvari koje pčele pokupe dok idu sa cveta na cvet. Ovi elementi zavise od regiona, pa tako u zavisnosti od izvora, med može da sadrži male količine minerala kao što su cink i selen, kao i pojedine vitamine.
I zbog toga što se med u prirodi ne razgrađuje, on ne sadrži konzervanse i druge aditive.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Dešavanja