Friday, June 14, 2024
HomeBlueMonitori sa stilom

Monitori sa stilom

Prošlo je nešto više od 12 godina od kada su se pojavili prvi LCD monitori, a danas se nalaze gotovo na svakom random stolu. Dijagonale su im iz generacije u generaciju sve veće i veće, a cene sve niže i niže, što znači da su tehnološki potpuno sazreli. Međutim, odabrati pravi LCD monitor nije nimalo lak zadatak, pogotovo ako uzmemo u obzir da je na tržištu prisutno na stotine različitih modela. Zato se treba odlučiti za proverenog proizvođača čiji portfolio može zadovoljiti aposlutno svakog kupca. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na kompaniju ASUS koja je u ovoj oblasti za vrlo kratko vreme postala vodeći svetski proizvođač. Upravo zbog toga smo iz aktuelne ponude izdvojili četri modela koja svaki na svoj način mogu biti sjajno rešenje kako za kućno, tako i za modern poslovno okruženje…

ASUS VS239H

ASUS je iskoristio IPS panel poslednje generacije za model VS239H. Ovo je model sa LED pozadinskim osvetljenjem koji će  obradovati korisnike sjajnim karkateristikama i više nego povoljnom cenom. Reč je o displeju sa dijagonalom ekrana od 23 inča i odnosom stranica od 16:9. Podržava Full HD rezoluciju (1920×1080 piksela) i sposoban je da odgovori na potrebe najrazličitijih korisnika – od entuzijasta i grafičara do ljubitelja filmova i multimedije. Kao i kod svih IPS panela horizontalna/vertikalna vidljivost je 178 stepeni, a tu je i Splendid Video Intelligence tehnologija sa kontrastom od 1000:1 (ASUS Smart Contrast Ratio 50.000.000:1) i standardnim osvetljenjem (250 cd/m2).

ASUS VS239H nudi niz predefinisanih režima rada (Scenery, Theater, Game, Night View, sRGB i Standard) kojima korisnici menjaju prikaz slike prema potrebama i uslovima okruženja. Sva podešavanja vrše se putem intuitivnog višejezičkog OSD menija. U slučaju nedostatka prostora, ovaj monitor  se može okačiti na zid zahvaljujući ugrađenom nosaču.

ASUS ML248H

ML248H je deo Designo familije i na prvi pogled je jasno da su se dizajneri potrudili oko ovog modela. Nema uobičajeni nosač podesiv po visini već je postavljen na prstenasto postolje koje omogućava okretanje po horizontalnoj osovini i podešavanje  ugla ekrana.

Ekran je dijagonale 24 inča, koristi LED pozadinsko osvetljenje  i donosi odnos stranica od 16:9. Kako smo i očekivali ML248H je Full HD monitor, što znači da operiše rezolucijom od 1920×1080 piksela, tako da je pogodan za raznorazne primene. Podržava sve najnovije ASUS-ove tehnologije, zahvaljujući kojima slika izgleda kristalno jasno i sa verno reprodukovanim pigmentima i detaljima. Vreme osveženja (Gray to Gray) je 2 ms, pa će i ljubitelji brzih igara moći da uživaju uz svoje omiljene naslove. Ugao vidljivosti je uobičajenih 170° horizontalno/160° vertikalno, a preko komforno odrađenog OSD-a možete lako upravljati svim setovanjima. Na donjoj desnoj strani prednje maske smešteni su naponski taster i tasteri osetljivi na dodir za podešavanja prikaza, dok su na zadnjoj strani priključci za napajanje, slušalice, VGA i HDMI portovi. Za ono što nudi cena ovog monitora je sasvim korektna!

ASUS ML249H

Ovaj monitor je dobio nagradu “Good Design” zbog izuzetnog vizuelnog identiteta koji se ističe elegantnim crtama crnog kućišta i postoljem u obliku prstena. LED pozadinski osvetljen ekran je dijagonale 24 inča, sa odnosom strana 16:9 i Full HD rezolucijom od 1920×1080 piksela. Pogodan je za rad u programima za obradu grafike, ali i za gledanje filmova i igranje najnovijih gejmerskih naslova.

Osvetljaj monitora je podešen na 250 cd/㎡ sa kontrastom od 3000:1, koji se u zavisnosti od potreba korisnika može povećati do maksimalnih 50000000:1. Horizontalni/vertikalni ugao vidljivosti je 178°, a vreme odziva je 8 ms – kao što rekosmo sjajna hardverska postavka za multimedijalnu uživanciju. Reprodukcija boja je verna i to je bilo i za očekivati, obzirom da je ASUS posle Samsunga po pitanju prikaza boja najcenjeniji brend.

Tehnologija SPLENDID Video Intelligence omogućava brzu i laku promenu prikaza zahvaljujući predefinisanim postavkama, dok se svim parametrima za podešavanje pristupa preko fino odrađenog OSD-a. Od priključaka, tu su HDMI, D-Sub, DVI-D (pomoću HDMI-to-DVI kabla) i 3,5 mm Mini-Jack za slušalice. Cenovno gledano ML249H je sasvim korektno pozicioniran monitor, zbog čega verujemo da će imati odličnu prođu kod nas!

ASUS VE278Q

VE278Q je monitor klasičnog dizajna sa kućištem od crne plastike i više nego dobro odrađenim nosačem. Kontrolni tasteri na displeju su mehanički – smešteni u donjem desnom uglu prednje maske – lako im se pristupa i imaju osrednji hod, tako da gotovo trenutno reaguju na dodir prstiju. Dijagonala ekrana je 27 inča, što je totalno cool za gledanje filmova i sve vrste dinamične multimedije. Inače VE278Q je monitor koji podržava Full HD rezoluciju (1920 x 1080 piksela). Njegov panel ima pozadinsko osvetljenje od 300 cd/㎡ i dinamičkim kontrast zakucan na 10000000:1.

ASUS je ekran na ovom monitoru opremio sa antireflektujućim slojem pa je pogodan i za rad u intenzivno osvetljenoj prostoriji. Zanimljiva je i mogućnost prikazivanja slike u slici (PiP), što može biti korisno kada se prikazuju sadržaji iz dva različita izvora.

VE278Q ima ugrađene zvučnike ukupne snage 2 x 3W – sasvim dovoljno za tiho slušanje muzike uz rad, dok će za pravu zabavu biti potrebni neki eksterni zvučnici sa infrabasom. Od priključaka su prisutni HDMI ,D-Sub, DisplayPort, DVI-D i 3.5mm Mini-Jack za slušalice. Posmatrano iz ugla odnosa cena-radne karakteristike, ovo je najisplativiji 27-inčni monitor na tržištu!

Kontakt: Direct Link, www.dl.rs/gdekupiti

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!