Sunday, July 14, 2024
HomeRedLjubav & SeksNačini kojima redovno sabotirate vašu vezu!?

Načini kojima redovno sabotirate vašu vezu!?

Svako od nas se ‘uhvati’ kako radi ili govori nešto što zasigurno neće imati povoljnog uticaja na vezu. Pomoću ovih nekoliko uputstava dijagnostikujte na koji način vi sabotirate svoju vezu te kako da popravite svoje ponašanje.

Sramota me vlastitog tela

Znate da imate ovaj problem ako: telo krijete kako vas partner ne bi video golu; ako vas komplimenti čine nervoznom i odmah imate potrebu da se izvinjavate ili pravdate; ako razmišljate o njegovim pozitivnim kvalitetama i istovremeno se pitate kako to da je završio baš s vama.

Zašto je ovo problem?

Kada se sramotimo vlastitog tela, mi se i ‘seksualno povlačimo’ i imamo problema s ‘otvaranjem i zaigranošću’, tvrdi stručnjakinja za odnose, dr. Alis Piskioto. Mnogi ljudi pribegavaju određenim supstancama kako bi se borili s vlastitim nesigurnostima (primera radi, opijanje kako biste ‘u miru’ mogli da imate seks), što može uništiti osećaj bliskosti.

Kako popraviti situaciju?

Prvi korak je taj da postanete svesni svog problema. Recimo, kada on kaže ‘izgledaš predivno u toj haljini’, a vi čujete ‘idi u teretanu’, on te stvari ne govori zato što pokušava da bude sarkastičan, nego vi to čujete jer ste nesigurni zbog svog tela.

Drugi korak je da o tome razgovarate otvoreno i iskreno. Objasnite mu zbog čega ste tačno nesigurni, zašto smatrate da imate taj problem i kako se zaista osećate. Tada sebi obećajte da ćete poraditi na uklanjaju simptoma te vaše ‘bolesti’, pa kada prestanete da se sebe nazivate debelom, onda ćete i prestati da se osećate takvom.

Loš ‘tajming’

Znate da imate ovaj problem ako: započnete da pričate o nekim problematičnim temama, o kojima inače ne razgovarate često, baš u vreme romantične večere, porodičnog okupljanja ili druženja s kolegama. Još gore, znate da imate ovaj problem ako ga počnete bombardovati optužbama čim ostanete nasamo.

Zašto je ovo problem?

‘Ovo zbilja izluđuje muškarce’, kaže Piskioto. Svi znaju da je komunikacija važna za održavanje dobre veze, ali znati gde i kada komunicirai može biti pojednako važno. Spominjanjem problema u nezgodno vreme ili na neprimerenom mjstu teško da ćete taj problem uspeti da rešite. Osim toga, vaš vas dragi neće voditi kao pratilju na venčanje svog rođaka ako imalo sumnja da biste celo veče mogli da ‘bacate’ prezirne poglede.

Kako popraviti situaciju?

‘Ako želite da razgovarate o problemu, prvo mu dajte neko upozorenje. Kažite mu da vas nešto zaista muči i da biste o tome voleli da razgovarate večeras’, savetuje Piskioto. Pronađite neko prijatno mesto na kojem se taj razgovor može održati i na kojem možete pričati bez da se osećate neprijatno. Veoma je važno da probleme uvek rešavate ‘u četiri oka’, nikada preko e-maila ili SMS poruka.

Živčani ispadi

Znate da imate ovaj problem ako: se vaš partner uvek žali na to da neprestano vrištite na njega, bilo da je zaboravio da pokupi odeću s hemijskog čišćenja ili ako je bacio neki papir na koji ste zapisali nešto važno.

Zašto je ovo problem?

Živčane ‘eksplozije’ možda koristite kao zamenu za intimnost. Ako svom dragom kažete ‘volim te’, ko zna kako će on reagovati: možete dobiti tmurno lice, poljubac ili neke loše vesti. Ali, ako vrištite na njega, znate da će i on vrištati na vas. Prekomerni bes može biti znak vaše nesigurnosti po pitanju onoga što on oseća za vas. Živčane eksplozije u njegovom smeru dopuštaju vam da kontrolišete njegovo ponašanje, jer je njegova reakcija predvidljiva – bes stvara bes. Ali, ako se on neprestano oseća kao da gazi po minama, možda činite nešto sasvim suprotno od željenog – terate ga dalje od sebe.

Kako popraviti situaciju?

‘Ovo je problem samosvesti. Idući put kada se naljutite na njega, zapitajte se da li je vaš bes proporcionalan napadu. Ako nije, razmislite zbog čega ste tačno besni, možda ste ljuti zbog neke skroz treće stvari koju niste dovoljno verbalizovali’. Da li ste nesigurni u njegova osećanja zbog nečeg što je on napravio, ili zbog nečeg što ste vi iskusili u prošlosti? Umesto da se iskaljujete na njemu, pokušajte mirno i staloženo da objasnite zbog čega ste uzrujani.

Koristite ‘ja’ rečenice umesto ‘ti’ rečenica. Primer: ‘Naljutila sam se kada me nisi nazvao jer sam se zbog toga osećala kao da ne mariš za mene’, umesto: ‘Nisi me nazvao! Tebi uopšte nije stalo do mene!’.

Dopuštanje da prošlost diktira budućnost

Znate da imate ovaj problem ako: sadašnjeg dečka krivite za probleme koje ste imali u prošloj vezi.

Zašto je ovo problem?

Jedno od osnovnih istina u psihologiji jeste da često ponavljamo probleme kako bismo ih mogli rešiti. Recimo, kada sumnjate da bi vas novi dečko mogao prevariti kao što je to učinio bivši, vaša se podsvest pokušava pomiriti sa starim problemom. Ovo je krajnje neproduktivno: izglednije je da ćete sebi u novoj vezi stvoriti dodatne probleme nego rešiti problem iz prošlosti.

Kako popraviti situaciju?

Zapitajte se da li postoje li neki problemi ili svađe koje ste imali s bivšim dečkom koji vas još uvek muče? Ako je tako, zapišite ih na papir i budite oprezni: idući put kada se oko nečeg sličnog posvađate sa sadašnjim dečkom, zapitajte se da li zavređuje da on sluša sve što mu govorite , ili ovim putem vrištite i na svog bivšeg. S partnerom razgovarajte o tom problemu, recite mu za bivšeg i pitajte ga o bivšoj. Zapamtite, o svojim bivšim ljubavima razgovarate isključivo za dobrobit popravljanja vaše veze i učenja na greškama. Nikako mu nemojte spominjati kako je vaš bivši upravo dobio unapređenje, kako je bio odličan kuvar i još bolji u krevetu.

Izvor: Lepota i zdravlje, www.lepotaizdravlje.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!