Dobro je znati da neke namirnice ne treba držati u frižideru nego na sobnoj temperaturi. Krompir, luk i paradajz samo su neke od njih. Evo spiska namirnica koje će se bolje održati ako ih stavite u špajz.
LJUTI SOS
- Verovali ili ne, ljuti sos može srećno da živi u ostavi do tri godine.
KROMPIR
- Hladnije temperature negativno utiču na ukus krompira, pa da držite u špajzu u papirnatim kesama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja utiče na brzo propadanje krompira. Većina sorti krompira trebalo bi da traje do tri nedelje.
HLEB
- Hleb će se u frižideru brzo osušiti. Ono što planirate da pojedete u roku od četiri dana držite na sobnoj temperature, a ostatak zamrznite.
LUK
- Luk voli da bude uskladišten u originalnoj mrežastoj vreći u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju vazduha, na sobnoj temperaturi. Ali, držite ga dalje od krompira koji ispušta vlagu i izaziva truljenje luka.
PARADAJZ
- U frižideru može dobiti bledu boju, pa ga držite na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim kesama. Da biste ubrzali dozrevanje, ako je potrebno, stavite ga u papirnu kesu. Kad sazri može trajati oko tri dana.
KAFA
- Frižider stvara kondenzaciju, što može uticati na ukus mlevene kafe i kafe u zrnu. Kafu je najbolje držati u hermetički zatvorenoj posudi u špajzu.
ZIMSKE TIKVICE
- Razne sorte zimskih tikvica mogu da traju oko mesec dana ili više ako ih držite u ostavi.
Izvor: Blic-Žena