Monday, February 26, 2024
HomeGreenNamirnice koje sadrže gvožđe više nego govedina

Namirnice koje sadrže gvožđe više nego govedina


Ovih pet namirnica bi trebalo pod hitno da uvrstite u svoju ishranu!
Gvožđe je jedno od najvažnijih materija za zdravlje i raspoloženje svakog od nas. Sprovodeći svež kiseonik u krvotok, gvožđe podiže nivo energije, obnavlja snagu i sprečava osetljivost mišića kod ljudi koji vežbaju.
Iako svi smatraju da je govedina najbolji izvor gvožda, mi vam otkrivamo da postoje mnogo bolji izvori ove neophodne materije.
Zapravo, oko 85 grama goveđeg mesa sadrži samo 2,75 mg gvožđa. Zato, počnite da konzumirate ovih pet namirnica koje su daleko bogatije gvožđem od popularne govedine.
PASULJ
Oko 220 grama pasulja sadrži 4 miligrama gvožđa, 225 kalorija i neverovatnih 40 grama proteina. Najbolje je koristiti ga u salatama ili kao dodatak u prženoj formi.
OSTRIGE
Oko 85 grama ostriga sadrži 6,7 miligrama gvožđa, što je oko trećine dnevne preporučene doze. Ostrige sadrže i proteine i minerale, među kojima prednjači cink.
SUSAM
Oko 40 grama ovih hrskavih, ukusnih semenki sadrži čak 5,2 miligrama gvožđa. Dodajte susam u svoju sledeću salatu ili mešavinu žitarica. Ali pazite, nemojte preterivati, jer je susam bogat mastima. Na oko 40 grama susama ima 17 grama masti.
SOČIVO
Osim što su odličnog ukusa i što se dobro slažu sa većinom namirnica, 200 grama kuvanog sočiva pružiće vam dragocenih 6,59 miligarma gvožđa. Uz to, unećete i oko 50 grama kompleksnih ugljenih hidrata i 18 g proteina.
SPANAĆ
Možda vam je već poznato da je spanać glavna zvezda kada je reč o gvožđu. Oko 230 grama kuvanog spanaća sadrži 6,4 miligrama gvožđa, a samo 40 kalorija.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!