Saturday, April 20, 2024
HomeGreenNaučite da kažete "ne" prekovremenom radu!

Naučite da kažete "ne" prekovremenom radu!

Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka očekivanja kompanije i nadređenih su najveći izvor stresa današnjice. Pročitajte kako da izbegnete nametanja koja ne spadaju u vaš opis posla ili još gore, nisu plaćena…

  1. Ne dozvolite da vas uvuku u “da” mašinu – kada jednom kažete “da”, videćete kako će malo-malo neko baciti fasciklu na vaš sto. Nemojte biti naivni i izbegavajte pretrpavanje poslom i izlaženje svima u susret.
  2. Predložite altrenative – ukoliko je vaš kolega na bolovanju a posao ima rok izvršenja, predložite direktoru da vam dodeli drugog kolegu i tako pomogne. Ovo je fin način da kažete “ne” tolikoj količini posla i prekovremenom radu.
  3. Merite vrednost posla – ako ste uočili da vam dodatni posao neće pomoći da naučite ništa novo ili zaradite dodatni novac onda zaista otvoreno recite “ne”. Nema poente da trošite dragoceno vreme na ovakve stvari.
  4. Zauzmite se za sebe – mnogo je više pritisaka sa svih strana. Kada primetite da ste pod takvim stresom da i vaše lično vreme za odmor ili druženje sa porodicom i prijateljima pati, ustanite i zauzmite se za sebe.
  5. Proverite raspored – Čak i kada vam ponude novac za prekovremeni rad, razmislite bolje koje ćete obaveze morati da odložite, kao i da li ćete to psihički i fizički moći da izdržite.

 
Izvor: B92-SuperŽena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!