Kajganu svi znaju da naprave, zar ne? Koliko god jednostavno izgledala priprema ovog jela, ipak treba znati pokoji trik kako na kraju ne bi izgledala kao prepečena, nedefinisana ili gnjecava masa. Ovo su najčešće greške koje ljudi prave, upozoravaju na portalu Bon Appetit.
- Nemojte biti blagi prema jajima. Dobro ih zamutite snažnim pokretima, tako da dodate vazduh i volumen neposredno pre stavljanja u posudu za pečenje. Možete ih jače zamutiti i kad ih stavite u posudu za pečenje. Ono što nikako ne smete da uradite je da ih zamutite i pustite da odstoje.
- Nemojte dodavati mleko, jogurt, pavlaku ili vodu u jaja. Ljudi misle da će jaja tako biti kremastija, ali jaja i dodatna tečnost će se razdvojiti tokom pečenja i stvoriti vlažna, prepečena jaja. Pavlaku možete umešati u jaja pošto ih skinete sa šporeta. Umesto dodavanja ulja na dno posude, u smesu pre pečenja možete dodati maslac.
- Nemojte je peći na previsokoj temperaturi. Ključ je u tome da kajganu pečete na umerenoj vatri. Tokom pečenja možete je sklanjati ili pomerati s izvora toplote i opet vraćati.
- Nemojte je prepeći. Skinite jaja s izvora toplote neposredno pre nego što su gotova, preostala toplota odradiće svoje. Osim toga, koristite tiganj s neprianjajućim dnom kako pola kajgane ne bi ostalo slepljeno za posudu.
- I poslednje, ali ne manje važno. Dok se jaja peku nemojte ih mešati viljuškom. Koristite kuhinjsku lopaticu otpornu na toplotu ili drvenu varjaču, prenosi Magazin.
Pogledajte kakvu kajganu za doručak pravi slavni kuvar Gordon Remzi:
Izvor: Blic-Žena